Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії виявлено друге вогнище ящуру


Олекса Семенченко Лондон, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок у Великій Британії оголошено про викриття другого вогнища ящуру. Фахівці вважають, що його джерелом є дослідницький центр поблизу Лондона. Міністр британського уряду заявив, що недавні великі повені могли бути причиною поширення цього небезпечного вірусу.


У Великій Британії бояться повторення катастрофічної епідемії ящуру 2001 року, внаслідок якої довелося винищити близько 10 мільйонів голів худоби, а економіка зазнала збитків на більше ніж 15 мільярдів доларів. Уряд запевнює, що ситуація є під повним контролем, і що мальовнича британська сільська місцевість, відвідини якої у літній сезон є дуже популярні серед туристів, і далі є відкритою для них.

Прем’єр-міністр Ґордон Браун перервав відпустку, аби очолити роботу зі стримування надзвичайної ситуації. Загальнонаціональні зусилля, скеровані на те, щоби якнайшвидше стримати і взяти під контроль хворобу, а відтак викорінити її, кажер прем’єр.

А тимчасом міністр довкілля Гіларі Бенн підтвердив факт віднайдення другого випадку хвороби.

Джерело хвороби – лабораторія?

Джерелом хвороби найімовірніше є або урядовий Інститут здоров’я тварин, або приватна лабораторія, що належить фармацевтичній фірмі для тварин Merial. Ці організації ділять приміщення у Пербрайті, що на південь від Лондона. Власник першої ферми, де знайдено хворобу, Роджер Прайд розповів про свій шок від новини про ящур: «Я втратив дар мови. Не міг повірити у це. У той момент першою реакцією було подзвонити батькам і розповісти їм про це, але не міг це зробити протягом 10 хвилин, бо не знав, що саме сказати. Це просто неймовірно». Прайда можна зрозуміти, адже через спалах хвороби довелося знищити все його поголів’я худоби. Також його інформація підтримує версію щодо поширення вірусу за допомогою повені. Він сказав, що в полі, де паслися його корови, розлилися стічні води.

Всі тварини на обох фермах, де виявлено вогнище ящуру, були забиті. Наколо них, а також навколо дослідних лабораторій, встановлено трикілометрову заборонену зону і десятикілометрову зону захисту.

Знищено 170 голів худоби

Різновид виявленого ящуру нагадує той, що застосовується у новій вакцині проти ящуру, яку виготовила фірма Merial. Незважаючи на її можливу причетність до спалаху хвороби, уряд попросив її тимчасово поновити виготовлення вакцини, аби зробити запаси на випадок поширення хвороби.

Наразі через ящур було забито загалом 170 голів худоби. В країні діє заборона на перевезення свійських тварин. Запроваджена напередодні заборона ЄС на імпорт м’ясо-молочних продуктів і живих парнокопитних тварин коштуватиме британським фермерам щонайменше 20 мільйонів доларів на тиждень.

Фермер Лоренс Матт’юз, що в його тваринах було виявлено ящур, повідомив, що туристичні стежки на його землі залишаються відкритими і закликав уряд негайно їх закрити. Міністр довкілля пообіцяв розглянути це питання.
XS
SM
MD
LG