Доступність посилання

ТОП новини

Європа стурбована ящуром, Бельгія і Еквадор сваряться, а Ніколя Саркозі відпочиває на розкішній віллі. (Огляд європейської преси)


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європейська преса приділяє багато уваги спалаху вірусу ящуру в Британії . Так, французька газета «Ле Фігаро» пише про те, що британці хочуть запобігти кошмару 2001 року, коли в Британії поширилася інфекція ящуру. А ірландське видання «Айріш індепендент» повідомляє, що Ірландія проведе намічені сільськогосподарські виставки, незважаючи на епідемію ящуру в сусідній країні.


Французька «Ле Фігаро» присвячує одну із своїх статей другому випадку захворювання на ящур, виявленому в Британії. Знайдений вірус ідентичний вірусам, що їх досліджували у розташованій поруч лабораторії «Меріал». Газета наводить слова П’єра-Жана Консалві, генерального директора «Меріал», який запевнив, що його компанія продовжує аналізувати всі свої дії за останні тижні, аби встановити, чи проник вірус назовні саме з їхньої лабораторії. Він запевнив, що всі співробітники лабораторії присутні на місці, аби допомогти розслідуванню, незважаючи на те, що вони припинили всю свою діяльність у суботу, на наступний день після виявлення ящуру в Британії. «Ле Фігаро» наводить думку експертів, що всі причини зараження є можливими. Видання зазначає, що, як і під час минулої епідемії 2001 року, мова може йти про те, що тварин погано годували або про те, що вірус привезли приїжджі з Азії чи Африки.

Газета нагадує, що 6 років тому інфекція ящуру перекинулася з Британії на Францію, Нідерланди і Ірландію. В останній з цих країн тим часом не драматизують ситуацію – принаймні, міністр сільського господарства Ірландії Мері Кофлан. За повідомленням газети «Айріш індепендент», міністр не бачить причини, чому шоу не можуть продовжуватися – ідеться про заплановані виставки коней і худоби. Ірландський міністр сільського господарства обговорювала тему ящуру зі своїми підлеглими та зі своєю британською колегою Хіларі Бенн, яка запевнила, що британська влада робить усе можливе, аби знайти вогнище епідемії і викорінити загрозу інфекції. Тож у середу в Ірландії має розпочатися 5-денна виставка, на якій змагатимуться понад тисячу коней і поні.

Дипломатична суперечка між Бельгією і Еквадором

Бельгійська газета «Ле Суар» пише про дипломатичну суперечку, яка розгорілася між Бельгією і Еквадором. Так, еквадорський президент Рафаель Корреа виступив з майже двохгодинною промовою, в якій розкритикував Брюссель за погане поводження із нелегалами з Еквадору. Річ у тім, що еквадорська жінка Ана Кахамарка та її 11-річна донька Анжеліка перебували в Бельгії незаконно, влада країни їх заарештувала і помістила в центр затримання біля брюссельського аеропорту, аби вислати з країни. Справа набула широкого розголосу у бельгійській громадськості, втрутилася навіть дружина президента Еквадору Анна Мальерб, бельгійка за походженням. Вона порівняла затримання жінки і дівчинки з практикою гестапо, а міністр закордонних справ Бельгії назвав заяви дружина еквадорського президента образливими і необґрунтованими. Лідер Еквадору, повідомляє газета «Ле Суар», заявив, що він шкодує, що Бельгія здійснила такі правопорушення. «Якщо Ево Моралес, Фідель Кастро, Чавес чи я сам тримали б когось в ув''язненні впродовж трьох днів і за таких самих умов, нас би назвали диктаторами і деспотами», – заявив еквадорський президент Корреа. Він запевнив, що якщо в Бельгії пройдуть кисневі дощі або станеться природна катастрофа, тоді бельгійських друзів приймуть в Еквадорі як братів, адже нелегальних людей не існує.

Хто заплатив за відпочинок французького президента?

Австрійська газета «Кляйне Цайтунґ» звертає увагу на відпочинок французького президента Ніколя Саркозі у Сполучених Штатах, який перебуває на віллі, оренда якої становить 30 тисяч доларів за тиждень. За відпочинок платить начебто не сам Саркозі. Французькі соціалісти ставлять питання: хто ж цей шляхетний добродійник? «Кляйне Цайтунґ» нагадує, що Саркозі вже потрапляв у заголовки газет саме через відпочинок: одразу після обрання президентом він відправився на приватному літаку одного мільярдера на Мальту, де і провів два з половиною дні на фешенебельній яхті.
XS
SM
MD
LG