Доступність посилання

ТОП новини

Табірне дитинство. Яке воно в сучасних дітей?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg “Звуки життя” запитали в батьків та дітей: чи задоволені вони відпочинком у літніх таборах? /images/photo/SL_07.08.2007_n1.jpg Володимир, працівник Рівненської АТС: - Ні, ніякого табору, сини не захотіли їхати. Вони в позаминулому році в таборі на морі були, щось їм там не сподобалося. /images/photo/SL_07.08.2007_n2.jpg Єлена, бухгалтер: - Донька вже приїхала з табору. Оплата невелика, харчування хороше, кожні 2 години. /images/photo/SL_07.08.2007_n3.jpg ЇЇ донька Оля: - Були різні конкурси – спортивні, естафети були. Купатися нас водили. /images/photo/SL_07.08.2007_n4.jpg Оксана, економіст відділу освіти: - Без оплати, бо відділ освіти нам надає путівки. Дуже задоволені. Харчування хороше – соки дають, фрукти. Плюс лікування. /images/photo/SL_07.08.2007_n5.jpg ЇЇ донька Настя: - Ми там граємо в ігри, нам діють різні завдання – дуже цікаво. Марічка Набока, Віола Бурда Міністерство сім’ї та молоді запланувало цього року оздоровити у дитячих таборах близько половини дітей шкільного віку. Такий вид дитячого відпочинку досить популярний серед батьків, та ще більше розрекламував цю систему Президент Віктор Ющенко, який відправив свою доньку Софійку в пластунський табір на Івано-Франківщині.

“Табірна хвороба”

Держава не закриває дитячі табори, а навпаки сприяє їхньому розвитку, - стверджує Тетяна Симоненко, головний спеціаліст відділу оздоровлення та відпочинку дітей Міністерства сім’ї та молоді. Втім, за бюджетні кошти потрапити в дитячій табір можуть лише діти із малозабезпечених сімей або обдаровані та талановиті. Вожаті та вихователі ж у дитячих таборах - це, зазвичай, майбутні педагоги - студенти вищих педагогічних закладів. Підбирає їх управління в справах сім’ї та молоді спільно з управліннями освіти, - каже Тетяна Симоненко.

Юлія, студентка педагогічного навчального закладу, вже другий рік поспіль їздить працювати вожатою у таборі. Минулого року це був табір для дітей з малозабезпечених сімей. Зазвичай, такі діти мають психологічні проблеми і деяких доводиться реабілітувати після сімейних негараздів. Цього ж року Юля працювала у відомчому таборі - з дітьми одинадцяти-тринадцяти років. Каже, якби за дві зміни не так стомилася, залишилася би ще:

“Це затягує, це всі називають табірною хворобою. Тобто, якщо ти там побував один раз і в тебе є внутрішній потяг до такої роботи, ти весь час хочеш в табір.”

Скільки коштує Артеківське літо?

Якщо сім’я має середній достаток і не має бабусь-дідусів у селі, то найчастіше дитина з такої родини їде в табір. Відпочинок дитини в Україні, в такому випадку, може обійтися від півтори тисячі до трьох тисяч гривень. Зокрема, одна зміна в Артеку коштує приблизно п’ятсот доларів.

Безкоштовно, або за менші гроші сюди можуть потрапити сироти й обдаровані діти із соціально незахищених сімей.

На території Артеку є спортивний комплекс, стадіон, тенісні корти, ігрові майданчики, яхтклуб, Інтернет-кафе, різноманітні гуртки, бібліотека та басейн.

Цікаво, що відпочинок у спортивному таборі, наприклад, під Прагою обходиться батькам у двісті доларів, при цьому частину витрат бере на себе районний секретаріат молоді Праги.

“Життя в Пласті”

Крім звичайних літніх таборів, в Україні існують ще й пластові.

Пласт — Національна скаутська організація України. Мета Пласту — сприяти всебічному, патріотичному вихованню української молоді на засадах християнської моралі; спираючись на ідейні засади Пласту, виховувати молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства. Пласт організовує численні табори, кожен з яких має свою спеціалізацію (летунський, морський, військовий, спортивний, мандрівний, виховно-вишкільний та ін.). Слово “пласт “ від англійської Scouting (розвідка). Ще за козацьких часів у козаків, розвідників називали пластунами.

(за матеріалами Вікіпедії)


У таборі Пласт
Пласт з’явився в Україні в 1911 році. Нині в Україні налічується десять тисяч пластунів. Чим відмінні пластові табори від звичайних, розповіла кореспондентка Радіо “Свобода” Галина Терещук. Переважно табори проходять у горах. Пластуни розбивають наметові містечка, обов’язково дотримуються усіх пластових звичаїв, які вироблялися протягом майже ста років існування організації. Це – ранкова руханка, молитва зранку і ввечері, піші мандрівки, інтелектуальні змагання, самостійне приготування їжі. Умови проживання спартанські – ніяких магнітол та телевізорів.



Не для всіх дітей табір - це приємне і корисне спілкування в колективі, - каже психолог Святослав Скоробагатько. Зараз телефон довіри, на якому він працює, не замовкає від дзвоників табірних дітей... Адже часто спокійна та дружелюбна дитина, яка не є лідером - стає жертвою нахабних товаришів.

Тож хорошої компанії і гарного серпневого відпочинку бажають Вам “Звуки життя”!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG