Доступність посилання

ТОП новини

Життя у чорних тонах. Депресія чи просто поганий настрій?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи схильні Ви до депресії та як з нею боротися? /images/photo/SL_08.08.2007_n1.jpg Антоніна, медсестра: - Я схильна до депресії. в мене дочка і чоловік померли в один рік. Дочка загинула на своєму весіллі. В мене депресія була десь п’ять років. Але помаленьку справилася. /images/photo/SL_08.08.2007_n2.jpg Валентина, завідувач баром: - Буває, але я стараюся сама собі настрій піднімати. /images/photo/SL_08.08.2007_n3.jpg Віктор, інженер: - Депресія – це стан невпевненості в завтрашньому дні. Ось в мене жахливий настрій був зранку: я сів у поїзді й почав писати оповідання – ось такий вихід з депресії. /images/photo/SL_08.08.2007_n4.jpg Микола, колишній депутат: - Депресія - це коли людина вважає, що справи йдуть гірше, ніж воно насправді. /images/photo/SL_08.08.2007_n5.jpg Юля, перукар: - Раніше в мене бували депресії, але зараз я настроюю себе лише позитивно, в усьому шукаю лише найкраще. Треба радіти життю, тішитися ним. Марічка Набока, Віола Бурда Сьогодні люди схильні ставити діагнози самі собі. Тож, відчувши погіршення настрою, лякаються: депресія. Ще тридцять років тому на депресію хворіли лише два відсотка населення землі. Зараз на цей психічний розлад страждають п’ять відсотків людей на земній кулі. За розрахунками Всесвітньої організації здоров’я, через двадцять років депресія стане такою ж розповсюдженою хворобою як і СНІД.

Чи є підстави до відчаю?
Чи така вона страшна, як її малюють?

Про хворобу з медичної точки зору, розповіла Ірина Пінчук, головний позаштатний психіатр Міністерства охорони здоров’я. Депресія, як захворювання, має такі симптоми: погіршення настрою, апетиту, порушення сну і багато інших факторів. Коли ж людина має лише поганий настрій один-два дні, такий діагноз не ставиться. Помисливі та надто вразливі люди часто просто придумують його собі. Є й зворотний бік цієї проблеми. Людина з серйозною психологічною проблемою, якій обов’язково потрібна кваліфікована допомога фахівця, до лікаря не звертається, а намагається подолати цей стан сама.

Втім, існує думка, що від депресії (якщо це звичайно не клінічна форма, яка вже є компетенцією лікарів) не треба позбавлятися, її треба пережити - з усіма сумними емоціями. Тоді є шанс винести з такого стану щось корисне для себе і не стати завсідником аптек, де зараз пропонують будь-які заспокійливі засоби та транквілізатори.

Найбільше до депресій схильні старші люди - у світі близько двадцяти відсотків людей похилого віку страждають від депресивного стану. За даними українських фахівців, жінки частіше за чоловіків впадають у депресивний стан. А кожен шостий із депресивних хворих - потенційний самогубця.

Депресивна творчість

За статистичними даними, більше дев’яноста відсотків геніїв - відомих талановитих людей усіх часів - страждали на психічні розлади. Цікаво, що серед них був маленький відсоток тих, хто мав такий легкий розлад психіки, яким вважається депресія. Тіньовою стороною душі - називає стан спаду настрою театральний режисер Сергій Проскурня:

“У мистецтві в якісь моменти ця хвороба була модною, її імітували. На цьому мотиві побудована поезія, театр, візуальне мистецтво кінця ХІХ початку ХХ століття. Один із яскравих мотивів декадансу це саме демонстративна депресія.”

Творчі люди схильні до перепадів настрою, але чи можна творчу кризу або перерву назвати депресією? Позаштатний головний психіатр Міністерства охорони здоров’я Ірина Пінчук говорить, що натхненний настрій творця згодом просто змінюється на стан самозаглиблення, спокою, суму. Це допомагає митцеві компенсувати ті сили, які були витрачені. Але, звичайно ж митці, схильні до коливань настрою. Тож в один період вони частіше створюють яскраві, світлі роботи, а в інший – сумні, похмурі.

Американська мрія?

Найпопулярнішим серіалом в Америці є фільм "Родина Сопрано", де через всі серії червоною ниткою проходить тема розмов мафіозі із психоаналітиком. Це дуже показово для США, - каже кореспондент радіо “Свобода” у цій країні Юрій Дулерайн. Насичений і довгий трудовий день, шалений ритм життя, коротка відпустка - прямий шлях до депресії, на яку страждають американці.

Відсоток громадян з таким психічним розладом - це показник соціального благополуччя країни, - вважає культуролог Максим Стріха. Ця хвороба стає наслідком того, що в гонитві за добробутом, люди живуть у шаленому ритмі, обмежують коло спілкування і водночас втрачають культурні традиції, які раніше допомагали розрадитися і вихлюпнути емоції... Майже в кожного американця є свій психотерапевт - саме це, за словами Максима Стріхи, є ознакою психічного нездоров’я суспільства. Водночас, депресія є ознакою людей мислячих. Людей, які отримали достатньо вільного часу, щоб віддаватися сумним почуттям.

Тож більше цікавих і приємних занять бажають Вам “Звуки життя”!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG