Доступність посилання

ТОП новини

Російський олігарх придбав 5% американської фірми General Motors


Ірина Халупа Прага, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Олег Дерипасака, власник найбільшого російського алюмінієвого заводу придбав майже 5%-ий пакет акцій американської автомобільної компанії Дженерал Моторс. Про це вчора повідомила газета Вєдомості а сьогодні ця інформація на перший сторінці впливової британської газети Файненшел таймс. Дженерал Моторс є найбільшою автобудівною компанією у світі.

Британське Файненшел Таймс посилається на двох обізнаних у цій справі людей, яких газета, все ж таки не називає. Дерипаска придбав майже 5% акцій в американської автокомпанії наприкінці минулого року. Ринкова ціна цього пакету становить приблизно 900 мільйонів доларів. Закупівля акцій є частиною приватної інвестиційної стратегії Дерипаски і не пов’язана з діяльністю автобудівної фірми «Газ», яку міліардер контролює. Обізнані джерела також запевняють, що цей інвестиційний крок не має нічого спільного з голдинговою компанією Дерипаски, яка називається Базовий Елемент.

У США не говорять про нового акціонера

Рене Решід Мерем, речниця Дженерал Моторс заявила, що фірма не коментує діяльність своїх акціонерів. Проте вона повідомила, що Американська Комісія цінних паперів та біржі поки що не отримала жодної реєстраційної заявки. Згідно з американським законодавством, придбання 5% акцій Дженерал Моторс має бути зареєстроване у цій комісї.

Журнал Форбз назвав Олега Дерипаску другою найбагатшою особою в Росії після Романа Абрамовича. Дерипаска є власником Російського Алюмінію - найбільшої алюмінієвої компанії в світі, а також автобудівної фірми ГАЗ. Минулого року Дерипаска купив британську машинобудівну фірму LDV Vans, а у травні цього року придбав пакет акцій канадської авто групи Magna International.

Дженерал Моторс в Росії

Дженерал Моторс діє в Росії через спільне підприємство з найбільшою російською автобудівною компанією АвтоЗаз та фірмою Автотор в Калінінграді. Дженерал Моторс також будує новий автомонтажний завод в Санкт Петербурзі, який розпочне працювати в листопаді наступного року.

Аналітики передбачають, що новина про інвестицію Дерипаски викликає певний ажіотаж навколо Дженерал Моторс, компанії, яка проводить реструктуризацію після великих втрат минулого року. Однак, минулого місяця компанія звітувала, що останні її квартальні прибутки становили 891 мільйон доларів, а це значно більше ніж минулого року.
XS
SM
MD
LG