Доступність посилання

ТОП новини

Доходами громадян по економіці


Тетяна Ярмощук Київ, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент проти Кабінету Міністрів. Темпи зростання доходів громадян проти темпів зростання економіки. Віктор Ющенко критикує уряд за недостатню увагу до потреб простого люду. А віце-прем’єр Микола Азаров заявляє, що темпи зростання зарплат та пенсій обігнали темпи зростання економіки.


Зупинення необґрунтованого зростання житлово-комунальних тарифів, збільшення зарплат і пенсій та перевищення темпів доходів населення над темпами зростання економіки. Так віце-прем’єр-міністр Микола Азаров відповів на критику Президента.

Микола Азаров: «Гроші для соціальних виплат беруться не від продажу стратегічно важливих підприємств, як це було у випадку Криворіжсталі. Ми не проїдаємо добро, це ресурс акумульований реальною економікою. Більш того, темпи зростання доходів населення і заробітної плати значно перевищують темпи зростання економіки. Ми могли б зрозуміти критику з боку глави держави, якби було навпаки. Але це ж не так».

Некоректне висловлювання?

Що означає перевищення темпів зростання доходів населення над темпами зростання економіки?

Колишній заступник голови правління Національного банку Ярослав Солтис з цього приводу зазначив: «Це значить, що темпи доходів зростають за рахунок інфляції. Це некоректне висловлювання. Доходи населення – це частина економіки. От сьомий вагон йде швидше поїзда, в якому сидить населення. Якщо це так, то населення буде скуповувати економіку, і будуть зростати ціни. Доходи населення треба завжди порівнювати з ростом цін, зі споживчим кошиком, а не з ростом економіки».

Ющенко незадоволений зниженням рівня соціальних стандартів

Учора ж, під час міжпартійного з’їзду «Нашої України – Народної самооборони» Віктор Ющенко розкритикував Кабінет Міністрів Януковича за зниження рівня соціальних стандартів.

Віктор Ющенко: «Покращення життя людей – таке завдання перед собою ставила команда Партії регіонів, комуністів та соціалістів в рамках коаліції. Що отримав громадянин України за цей останній рік? Темпи зростання реальних людей зменшилися вдвічі. Вдвічі сповільнився зріст заробітної плати, плата за гарячу воду і опалення підскочила на 123%».

Кожен політик може спекулювати на статистичних даних

Втім, на думку економіста Ігоря Шпака, до статистики слід ставитися обережно, оскільки в арсеналі статистичних даних кожен політик може знайти якийсь компонент для політичних спекуляцій.

А говорячи про доходи населення, насамперед варто говорити про реальні доходи, каже пан Шпак: «На сьогодні ми дійсно маємо зростання середньої заробітної плати, ми маємо зростання мінімальних пенсій. Складно сказати, що вони випереджають економічне зростання, але вони на сьогодні корелюються зі зростанням економіки. Але я хотів би звернути увагу на той економічний чинник, на який, зокрема, уряд останнім часом достатньо мало звертає уваги. Це не просто доходи населення, а реальні доходи. Протягом останнього кварталу ми спостерігаємо значне збільшення інфляційних процесів, і це збільшення інфляційних процесів зубами вгризається у збільшення доходів і фактично нівелює це зростання».

На початку травня Верховна Рада за пропозицією уряду збільшила дохідну та витратну частини Держбюджету. Хоча на початку року Прем’єр Янукович заявляв, що збільшити соціальні гарантії буде надзвичайно важко. Президент Ющенко висловився про підтримку зростання соціальних гарантій, але застеріг, що збільшення виплат у передвиборчий період може поставити під загрозу виплату зарплат та пенсії наприкінці року.
XS
SM
MD
LG