Доступність посилання

ТОП новини

Трійка дипломатів від Міжнародної контактної групи щодо Косова у четвер зустрічається в Лондоні. (Інтерв’ю з американським посланцем трійки Френком Візнером)


Василь Зілгалов Прага, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Посередники від міжнародної Контактної групи щодо Косова повинні здійснити цього тижня останній раунд так званої «човникової дипломатії». Контактна група налаштувала трійку дипломатів вести переговори між Сербією та її автономією Косовом. Переговори, як очікують, триватимуть не довше 120-ти днів. Члени трійки – американський посланець Френк Візнер, головний російський дипломат на Балканах Алєксандр Боцан-Харченко та німецький дипломат від ЄС Волфґанґ Ішінґер мають зустрітися у Лондоні в четвер, а потім вирушити до Пріштіни та Белграда.

Френк Візінер: Заява Генерального секретаря ООН визначає завершення – він очікує повідомлення від трійки 10 грудня. Тому ми вже в роботі і я очікую співпраці з німецьким посланником (Вольфґанґом Ішінґером) та моїм російським колегою (Алєксандром Боцаном-Харченком) цього тижня в Лондоні і далі подорож в регіон. Таким чином м’яч в грі.

Радіо Свобода: Чи це правда, що ви не маєте формату майбутніх переговорів та їхнього детального порядку дня?

Френк Візінер: Ні, окрім найважливішого, який полягає у тому, що обидві сторони – влада в Пріштіні та влада в Белграді дали нам гарантії, що вони братимуть участь в переговорах у повному об’ємі. Це буде серйозно. Ми троє, Контактна група і Генеральний секретар ООН – всі закликали до найважливішого – інтенсивної роботи упродовж всіх тижнів переговорів. Таким чином ми докладемо серйозних зусиль для пошуків шляхів досягнення миру та стабільності в регіоні.

Радіо Свобода: Ви брали участь у попередніх переговорах з колишнім президентом Фінляндії Маарті Ахтісаарі. Чим відрізнятимуться нинішні переговори?

Френк Візінер: Переговори президента Ахтісаарі були дуже важливі, вони були належно проведені і отримали широку підтримку, включно і від мого уряду. Він визначив наперед шлях захисту спільноти меншини і терміни для міжнародного контролю. Всі ці пункти дуже важливі. Ми не маємо повертатися назад і знову повторювати все. Нині сторони мають останній шанс побачити, як вони хочуть просуватися вперед.

Радіо Свобода: Так що через 120 днів ви були б готові визнати незалежність Косова, рішення, яке підтримав президент США Джордж Буш, не зважаючи на спротив Росії?

Френк Візінер: Я думаю, що на даному етапі давайте пройдемо через ці 120 днів. Позиція США зрозуміла. Президент Джордж Буш оголосив це в Тірані, як ви згадали. Це залишається незмінним, ми твердо дотримуємося цього. Але завдання негайного просування вперед змушує ці дві сторони викладати їхні головні ідеї, пропозиції і прийти до висновку у цьому питанні до 10 грудня.

Радіо Свобода: Говорять про висунення за столом цих переговорів питання про розподіл провінції, що дуже хвилює албанську сторону. Враховуючи, що це проти принципів Контактної групи, США також планують виступити проти цього?

Френк Візінер: Контактна група заклала фундаментальний принцип на переговорах про майбутнє Косова – ніякого розподілу провінції. Ми ніколи не зраджували цьому принципу і вважаємо, що це (поділ Косова) погана ідея і продовжуємо виступати проти цього.
XS
SM
MD
LG