Доступність посилання

ТОП новини

Експерти вирішили, що Британія має лишатися зоною підвищеного ризику у зв''язку з епідемією ящуру


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Вся територія Британії має залишатися зоною підвищеного ризику, з якої заборонено вивозити м''ясо-молочні продукти у зв''язку з поширенням вірусу ящуру. За це одностайно проголосували на зустрічі в Брюсселі головні ветеринари країн Євросоюзу.


Ветеринарні експерти висловили підтримку тим заходам, що їх застосовує Британія для боротьби із розповсюдженням вірусу ящуру, два спалахи якого виявили у графстві Суррей. Ветеринари ознайомилися з останньою інформацією британської влади щодо небезпечного для тварин вірусу. Експерти одностайно підтримали рішення Єврокомісії провести в Британії низку заходів для контролю за епідемією ящуру.

Головний ветеринарний радник Норвегії Ола Магнус Ломо заявив: «Єврокомісія і британський уряд поки що тримають ситуацію під контролем, але, звичайно, ми завжди насторожі».



Заборона залишатиметься в силі, наразі, до 25 серпня

Учасники брюссельської зустрічі погодилися з тим, що вся британська територія має і надалі залишатися зоною високого ризику, як про це попросила влада Британії. Таке рішення обумовлюється тим, що досі невідомо, як надалі поширюватиметься ящур. Тож головні ветеринари країн ЄС уважають, що необхідно застосовувати обережний підхід.

А Північна Ірландія не вважатиметься зоною підвищеного ризику, тож м''ясо звідти можна буде вивозити транзитом через Британію, але з необхідними запобіжними заходами.

Рішення експертів про заходи безпеки в Британії через поширення ящуру Єврокомісія затвердить найближчими днями. Рішення залишатиметься чинним до 25 серпня, а 23 серпня Єврокомісія знову скличе ветеринарних експертів, які розглянуть ситуацію з ящуром у Британії.

Звідки взявся вірус ящуру?

На зустрічі в Брюсселі британські представники також надали інформацію стосовно дослідження, звідки пішов вірус ящуру.

Речник Комісара ЄС з охорони здоров''я Філіп Тод зазначив: «Стосовно доповіді, опублікованої у вівторок органами охорони здоров''я і безпеки Британії. Ми взяли до відома цей звіт, ми знаємо, що це тільки проміжна доповідь. І незважаючи на те, що вона вказує на велику вірогідність того, що вірус ящуру пішов або з Інституту здоров''я тварин, або з лабораторії «Меріал», доповідь не дає кінцевих висновків щодо того, яким чином чи звідки міг потрапити вірус. Тож ми повинні зачекати остаточної доповіді, а головна відповідальність за те, що в подібних лабораторіях дотримуються високих стандартів біобезпеки, лежить на владі Британії».
XS
SM
MD
LG