Доступність посилання

ТОП новини

Непрохідні, але горді. Чому «диванні партії» йдуть на вибори?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Так звані «диванні партії» поряд з головними гравцями передвиборчих перегонів. Для чого дрібні партії, назви яких виборцям нічого не говорять, беруть участь у виборах, і яку мету вони переслідують?

Соцпартія, Народна партія Литвина, чи Прогресивна соціалістична партія. Це політичні сили, які за оцінками соціологів можуть балансувати на межі прохідного бар’єру. Втім, на вибори йдуть і політичні сили, яким навіть найщедріші соціологи успіху не пророкують. Приміром, партія «Свобода» Олега Тягнибока, Блок Людмили Супрун, чи Партія вільних демократів. А будуть же ж і партії, лідерів яких не знають навіть сусіди по під’їзду! Щоб їх не забували...

З якою метою ці політичні сили беруть учать у виборах? Науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань пояснив: «Для партій, для їхніх лідерів важливо, щоб їх не забували. Деякі партії, якщо говорити про ті партії, які не мають шансів подолати бар’єр зараз, вони використовуються для того, щоб або відірвати шматочок голосів від інших конкурентів. Другий момент, це дискредитація якихось основних політичних гравців. Третє – це або можливість отримати представлення у виборчих комісіях, або знову ж таки після виборів говорити, що вибори були нечесними та займатися процесом оскарження».

Якщо партія не братиме участь у виборах, вона може загубити свою реєстрацію

Політичний експерт Костянтин Малєєв поділяє завчасно непрохідні партії на дві категорії: «Це технологічні партії, які десь проплачуються, щоб вони відібрали голоси у схожих за ідеологічними уподобаннями сил. Це перша. А друга – це амбіційні люди, і амбіційні партії, які не зважаючи ні на що вважають, що вони пройдуть. Окрім того, у нашому законодавстві є деякі умови, що коли партія не братиме участь у виборах, вона може загубити свою реєстрацію».

За останніми опитуваннями низки соціологічних контор, 3% бар’єр, необхідний для проходження до Верховної ради наразі б подолали чотири політичні сили: «Партія регіонів», Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна-Народна самооборона» та Компартія.
XS
SM
MD
LG