Доступність посилання

ТОП новини

Проти кого спрямовані російсько-китайські контртеростичні навчання?


Віктор Єленський Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Шанхайська організація співробітництва починає контртерористичні навчання. Вони стартуватимуть з території Китаю і закінчаться 17 серпня в Росії. Офіційні особи постійно підкреслюють – навчання не спрямовані проти якоїсь з третіх країн. Але далеко не всі оглядачі у цьому впевнені.

У дев’ятиденних вченнях візьмуть участь декілька тисяч військових, яких підтримуватимуть 80 літаків і вертольотів. Спрямованість цих маневрів є очевидною, говорить лондонський експерт Дункан Іннес-Кер: «Боротьба проти ісламських терористичних груп є одним з стрижнів, які дійсно сильно цементують Шанхайську організацію співробітництва».

Інший експерт Метью Клементс з лондонської Джейн інформейшн груп звертає увагу на регіон, де здійснюються навчання: «Я думаю, це ключовий регіон з огляду на очікувані ризики нестабільності. Особливо, з огляду на наркоторгівлю. Очевидно, що Центральна Азія є центром для афганського опіуму. І з огляду на ситуацію у Ферганській долині Росія занепокоєна стабільністю своїх південних, а Китай – західних флангів».

Масштаби навчань зростають і викликають сумніви...

Однак для фахівців очевидною є неспівмірність задіяних у навчаннях сил з заявленою її організаторами суто контртерористичною метою. Стефен Бланк, професор з досліджень проблем національної безпеки Військового коледжу армії Сполучених Штатів, коментує рамки маневрів: «Масштаби навчань зростають і багато експертів не вірять, що їх ціль обмежується так званою антитерористичною діяльністю чи навіть Центральною Азією».

За словами Бланка, серпневі китайсько-російські навчання 2005 року, які проходили під егідою Шанхайської організації, були настільки масштабними, що виникли припущення – ці навчання націлені на Тайвань і на Корею так само, як і на випадок непередбачених ситуацій у Центральній Азії.

Професор Бланк підкреслює, що революція тюльпанів у Киргизстані супроводжувалася посиленням військового співробітництва між країнами-членами Шанхайської організації і ці зусилля можуть бути спрямовані на недопущення Бішкекських подій в інших країнах. Шанхайську організацію співробітництва було створено 1996 року Китаєм, Росією, Киргизстаном, Казахстаном, Узбекистаном та Таджикистаном для зміцнення стабільності на спільному кордоні цих країн.
XS
SM
MD
LG