Доступність посилання

ТОП новини

Світовий Конгрес Українців закликає до вшанування пам’яті жертв у російському Сандармосі


Урочище Сандармох знаходиться за кількасот кілометрів від Петрозаводська, недалеко від Біломорканалу та Соловецьких островів. У 1937-38 роках у його лісистих мочарах було розстріляно майже 10 тисяч в’язнів.

Пам’ятник репресованим українцям у вигляді козацького хреста. Сандармох.
Урочище Сандармох знаходиться за кількасот кілометрів від Петрозаводська, недалеко від Біломорканалу та Соловецьких островів. У 1937-38 роках у його лісистих мочарах було розстріляно майже 10 тисяч в’язнів.

Лише за кілька днів, 27 жовтня і 1-4 листопада 1937 року, було страчено 1111 осіб, серед них майже 500 представників української інтелігенції, включно з такими особами, як режисер Лесь Курбас, поет Микола Зеров, драматург Микола Куліш, Антін Крушельницькій, Валер’ян Підмогильний, Марко Вороний, Микола Павлушков та багато інших.

«Закликаємо наших братів і сестер в Україні і в Діяспорі в 70-ту річницю цієї трагедії вшанувати жертви жалібними і науковими імпрезами – молитвами і сходинами», – мовиться у зверненні Світового Конгресу Українців.

«Ми напередодні 75-ї річниці нашої найбільшої трагедії – Голодомору 1932-33 рр. Одначе всі наші трагедії важливі для зрозуміння, чому ми такі, якими ми є. Всі наші жертви заслуговують на вшанування. Сандармох важливий зокрема тим, що там знищено, як і в багатьох інших репресіях, значну частину інтелектуальної гілки нашого народу, та ще й тому, що безпощадному ворогу вдалося приховувати це 60 років. Сандармох повинен стати уроком і натхненням для нас і майбутніх поколінь – шукати правду, вивчати нашу правдиву історичну спадщину, щоб влаштувати таке життя, що забезпечить буття нашого народу та нашої держави для майбутніх поколінь», – наголошує Світовий Конгрес Українців.

Матеріали до теми:

• Українці й інші народи колишнього СРСР вшановують жертв сталінських репресій • У Москві вшановують пам’ять жертв сталінських репресій без участі представників влади • Українці й інші народи колишнього СРСР вшановують жертв сталінських репресій • Віктор Ющенко від імені Української держави засвідчує шану перед пам’яттю усіх невинних жертв Великого терору 1937–1938 років • Українці з усього світу збирали гроші на пам''ятник закатованим в''язням Соловків • Подорож українців на Соловки на початку серпня 2004 року
XS
SM
MD
LG