Доступність посилання

ТОП новини

Можлива причина «ракетної сварки» – «дії сепаратистів». Путін уникає згадки про масові вбивства при Сталіні. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі широко висвітлюють так звану «ракетну сварку» між Грузією та Росією. Газети також пишуть про 70-річчя масових сталінських репресій в СРСР і намагання Кремля сьогодні не згадувати про масові вбивства при Сталіні. У пресі також інформують про підписання цього тижня договору між Україною та Європейським банком реконструкції і розвитку на перший транш у розмірі 330 мільйонів євро для будівництва нового саркофага в Чорнобилі.


Лондонська «Ґардіан» пише у четвер, що «можлива причина сварки» між Тбілісі та Москвою з приводу авіаційної ракетної атаки на грузинську територію 6 серпня криється у «діях сепаратистів». Газета зазначає, що в середу «з’явилася інформація про те, що причиною інциденту з пуском ракети біля села в Грузії міг стати обстріл реактивного літака з такою ракетою на борту своїми ж – промосковськими сепаратистами». «Ґардіан», із посиланням на своє джерело, стверджує, що «можливо, ракета була випущена з російського літака після того , як обидва російські винищувачі були обстріляні над територією Південної Осетії – сепаратистського регіону Грузії, що його підтримує Москва».

Німецька «Берлінер Цайтунґ» переконана, що цей конфлікт між Москвою та Тбілісі ще раз засвідчує, що Росія «не здатна виступати третейським суддею у конфліктах зі своїми колишніми республіками» і тому ЄС «повинен виступити в ролі посередника, чого Євросоюз уникав впродовж останніх десятиріч». Газета вважає, що стало небезпечніше залишати ситуацію «замороженою», аніж активно шукати шляхи вирішення цих регіональних конфліктів на пострадянському просторі.

«Відродження сталінізму в Росії»

Німецька «Ді Вельт» нагадує у четвер, що із сумнозвісного наказу сталінського сатрапа Миколи Єжова від 5 серпня 1937 року почався так званий «Великий терор», про який у Кремлі нині не дуже полюбляють вести мову. Газета відзначає, що президент Росії Владімір Путін, згадуючи напередодні 1937 рік, закликав надавати «перевагу високим моментам російської історії перед спогадами про масові вбивства за часів Сталіна», бо, як цитують главу Кремля; «Росія не може дозволяти собі нав’язувати почуття вини». «Ді Вельт» наголошує, що про сам день початку «Великого терору» в СРСР Путін не сказав ані слова. При цьому німецьке видання інформує, що у Києві Президент України засудив сталінські репресії та наголосив, що «в історії України пам’ять про Соловки свята». «Ді Вельт» констатує, що головною причиною замовчування Кремлем факту убивств за Сталіна мільйонів людей є «відродження сталінізму в Росії». Газета нагадує, що близько третини молодих людей в цій країні розцінюють Сталіна, як позитивного державного діяча. І це нав’язується «зі шкільної лави», цитує «Ді Вельт» російського опозиційного політика Григорія Явлінского.

ЄБРР надає Києву перших 330 мільйонів євро...

Австрійська «Ді Прессе» інформує про підписання цього тижня Україною угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання Києву перших 330 мільйонів євро на будівництво укриття над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Газета також вказує на те, що ЄБРР виділить всього на цей проект 556 мільйонів євро, але всі витрати, за прогнозом «Ді Прессе», можуть перевищити 1 мільярд євро. Газета також нагадує, що гроші, виділені ЄБРР, почнуть використовувати лише після підписання Києвом ще однієї угоди з франко-німецькою фірмою «Новарка», що очікується лише у вересні цього року. «Ді Прессе» дивується продовженням ставки Києва на атомну енергетику, не зважаючи на сумний український досвід. Газета підкреслює, що «українська атомна програма має хитку основу: три з побудованих ще в радянські часи енергоблоки на даний час зупинені для позапланового ремонту».
XS
SM
MD
LG