Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між Росією і Грузією з приводу ракетного обстрілу триває. Світ занепокоєний...


Василь Зілгалов Прага, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Суперечка з приводу російської ракетної атаки на Грузію триває вже три дні. Гостроти додають заяви російських військових про те, що Тбілісі ніби-то сфабрикував цей випадок. Ці російські обвинувачення на адресу Грузії лунають голосніше після того, як грузинська влада звернулася до ООН, вимагаючи розглянути факт інциденту на засіданні Ради Безпеки.


Сьогодні російські офіційні особи посилили суперечку з Грузією щодо її обвинувачень на адресу Москви, що це Росія організувала провокацію у грузинському повітряному просторі. За твердженням представників Грузії, російський винищувач, який незаконно вторгся у повітряний простір Грузії увечері 6 серпня, здійснив пуск ракети, яка впала і не вибухнула на кукурудзяному полі поблизу грузинського села Цітелубані, що в 65 кілометрах від Тбілісі.

Начальник Генерального штабу Росії Юрій Балуєвскій у четвер знову відкинув будь-яку причетність Росії до інциденту і звинуватив Грузію у фабрикації цього факту, щоб загострити відносини між Москвою і Тбілісі. Балуєвській додав, що Тбілісі «нервує» з приводу самопроголошених незалежних грузинських територій, «побоюючись, що можливе рішення про надання незалежності сербській провінції Косово може призвести до того, що Грузія повністю втратить Південну Осетію та Абхазію».

Провокацію могли організувати сепаратисти?

Спостерігачі зазначають, що сепаратисти із названих територій користуються міцною підтримкою Москви. А британська «Ґардіан» навіть висловила у четвер думку, що провокацію якраз могли й організувати сепаратисти, які самі могли обстріляти російські літаки з південно-осетинської території та викликати цим пуск російської ракети.

Міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі вимагає скликання з приводу цього інциденту засідання Ради Безпеки ООН. Він також запросив для розслідування цього випадку міжнародних експертів.

Гела Бежуашвілі: «Ми створюємо міжнародну групу експертів і звертаємося до всіх країн-партнерів з проханням прислати своїх представників, які можуть бути військовими експертами, експертами авіаційними та іншими фахівцями, щоб вони взяли участь у виявленні і відповідному аналізі даних, зібраних грузинською стороною».

Якщо грузинська сторона називає цей факт ракетного удару «російською атакою» і «актом агресії», то, наприклад, представники ОБСЄ більш обережні. Останні лише інформували, що їхня місія в Грузії підтверджує «факт порушення повітряного простору республіки» але не може конкретизувати інформації щодо літака та ракети.

США нагадали про минулі російські повітряні атаки на Грузію

Держдепартамент США в середу засудив сам факт «ракетної атаки» але не покладав вини прямо на Росію. Речник Держдепартаменту США Шон Маккормак лише нагадав про минулі російські повітряні атаки на Грузію.

Шон Маккормак: «В минулому російська сторона здійснювала повітряні рейди, які супроводжувалися бомбовими атаками і стріляниною по грузинській території. І ми вели мову про ці специфічні проблеми – як з грузинською так і з російською владою».

А помічник Держсекретаря США з європейських та євро-азійських справ Денієл Фрайд в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Я повинен сказати, що немає абсолютно жодних доказів, що це була грузинська провокація».

Чи не всі міжнародні спостерігачі відзначають, що стосунки Грузії та Росії особливо загострилися у 2004 році, коли прийшов до влади в Тбілісі президент Михеїл Саакашвілі. Тоді це призвело де-факто до виходу Грузії із-під контролю Москви.
XS
SM
MD
LG