Доступність посилання

ТОП новини

Українські в’язниці поповняться югославськими військовими злочинцями


Тетяна Ярмощук Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські в’язниці готові прийняти військових злочинців із країн колишньої Югославії. Відповідну угоду Україна підписала із Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії в Гаазі. Тепер документ має ратифікувати ще український парламент.


Україна стала 12-ю країною у світі, і першою за межами Західної Європи, хто підписав з Міжнародним кримінальним трибуналом угоду про утримання у своїх в’язницях югославських військових злочинців. Під документом підписалися секретар трибуналу Ханс Холтхаус та посол України у Нідерландах Олександр Купчишин.

Свідчення готовності України до практичної співпраці з Гаазьким трибуналом

За словами речниці українського посольства у Нідерландах Мар’яни Беці, підписання угоди, є свідченням готовності України до практичної співпраці з Гаазьким трибуналом: «Угода встановлює порядок виконання вироків, призначених Трибуналом. Укладенню цієї угоди передував тривалий переговорний процес, і її укладення є свідченням готовності України до налагодження практичного співробітництва нашої держави з цією міжнародною судовою інституцією. І ще один факт цікавий: до цього часу Трибуналом було укладено угоди про виконання вироків лише з низкою країн – членів ЄС. Україна стала перша на пострадянському просторі, яка підписала зазначену угоду».

Україна є учасницею більшості конвенцій міжнародного права, тож підписання нинішньої угоди відповідає усім її зобов‘язанням, каже заступниця Департаменту міжнародного співробітництва українського Мінюсту Катерина Шевченко: «У нас є резолюція Ради Безпеки ООН, яка у 1993 році створила цей Трибунал і затвердила його статут. У тій резолюції чітко записано, що усі держави – члени ООН повинні усіляко співробітничати з цим міжнародним Трибуналом, і сприяти йому у досягненні цих цілей – переслідування і покарання злочинців, які вчинили злочини проти міжнародного гуманітарного права на території колишньої Югославії».

«Не гірші умови утримання, аніж у Європі»?

В українському Департаменті з питань виконання покарань зазначають, що наразі не отримували офіційного розпорядження. Втім, якщо воно буде, Україна зможе надати міжнародним злочинцям не гірші умови утримання, ніж у Європі, зазначила співробітниця міжнародного відділу Департаменту Оксана Хом’як: «Якщо буде рішення на найвищому державному рівні, Україна зможе прийняти в’язнів і утримувати їхнє проживання у вітчизняних тюрмах на європейському рівні. Нині, зважаючи на те, скільки роботи зроблено для досконалого функціонування і діяльності пенітенціарної системи, маємо підстави стверджувати, що готові надати міжнародним злочинцям не гірші умови утримання, аніж у Європі».

Втім, правозахисники говорять про прикрий стан українських виправно-трудових закладів. Член Харківської правозахисної групи Володимир Яворський зауважив: «Вони в жахливому стані. Хіба що для них будуть створювати якісь окремі місця, де вони будуть окремо від усіх інших, перебуватимуть під окремим режимом. З іншого боку, всі ці дії, можливо, якось підштовхнуть систему до реформування. Оскільки, очевидно, що умови перебування цих осіб в Україні перевірятимуться міжнародними інституціями». За 14 років існування Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії виніс понад 160 звинувачень і понад півсотні вироків. Засудженні відбувають покарання в Австрії, Данії, Німеччині, Бельгії, Британії, Іспанії, Італії, Норвегії, Фінляндії, Франції та Швеції.
XS
SM
MD
LG