Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі погоджується на вимоги опозиції про дострокові вибори


Єва Поштар Варшава, 9 серпні 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польська політична криза зайшла в глухий кут. Опозиція закликає президента Леха Качинського ухвалити рішення про дострокові парламентські вибори. Це, на думку опозиційних політиків, могло б вирішити політичну кризу. У четвер Лех Качинський провів на цю тему переговори з Дональдом Туском – лідером найбільшої опозиційної партії «Громадянська Платформа».

Президент Польщі Лех Качинський
Політична криза та розвал польської урядової коаліції триває вже другий місяць. У середу прем''єр-міністр несподівано звільнив з посади чергового члена свого уряду – міністра внутрішніх справ Януша Качмарека. Наступними у цьому списку стали, звільнені у четвер, керівник поліції Конрад Корнатовський та шеф Центрального слідчого бюро Ярослав Мажец. Це чергові після віце-прем''єра Анджея Леппера впливові особи з уряду прем''єр-міністра Ярослава Качинського, які останнім часом відходять з державної посади і котрі звинувачені в участі у корупційному скандалі.

Взаємні звинувачення

Звільнених керівників силових структур прокуратура звинувачує у повідомленні лідеру партії «Самооборона» Анджею Лепперу про секретну операцію польських спецслужб, яка мала виявити корупцію в очолюваному ним міністерстві сільського господарства. А звільнений з посади віце-прем''єр Анджей Леппер звинувачує польські спецслужби в політичній провокації проти нього.

Реагуючи на останні події, опозиційні політики, навіть з партій-учасниць урядової коаліції, вимагають проведення парламентських слухань про секретну операцію польських спецслужб. Усі політичні партії Польщі вважають, що політичні пристрасті можуть втихомирити лише дострокові парламентські вибори.

Дочасні вибори можуть відбутися восени

Польський президент Лех Качинський перервав відпочинок, щоб зустрітися для розмови з лідером найбільшої польської опозиційної партії «Громадянська Платформа» Дональдом Туском. Несподівано для всіх зустріч тривала аж 4 години.

До журналістів не вийшли ані президент Качинський, ані лідер опозиційної партії Громадянська Платформа. Про результати розмов повідомив представник президентської адміністрації Міхал Камінський: «Як президент Лех Качинський, так і лідер «Громадянської Платформи», беручи до уваги сьогоднішню політичну обстановку, погодились, що у Польщі восени не минути дострокових парламентських виборів. Обидві сторони вважають, що ці вибори повинні відбутися радше скоріше, ніж пізніше. Однак про дату сьогодні не було мови».

Отож, окрім українців, можливо, і поляки підуть восени на дочасні парламентські вибори.
XS
SM
MD
LG