Доступність посилання

ТОП новини

У Луцьку воду відключили. Не для профілактики


Валентина Одарченко Луцьк, 9 серпня 2007(RadioSvoboda.Ua) – Від початку серпня в одному з луцьких мікрорайонів припинили гаряче водопостачання. Зовсім не для профілактики тепломереж. Тисячі лучан стали заручниками публічного конфлікту між міським головою Богданом Шибою та керівництвом Товариства «Енергетична компанія «Луцьктеплоенерго».

Міські депутати минулого скликання зробили котельню на вулиці Карбищева приватною. Мета – здешевлення виробництва тепла. Але документально подібну передачу… не підтвердили. Нині ж гаряча вода «закінчилась», бо термін дії угоди минув 1 липня.

Генеральний директор «Луцьктеплоенерго» Олександр Кропива каже, що винна міська влада: «Стара влада, нова влада – мені абсолютно все одно, хто при владі… Корпоративна суперечка між будь-якими суб’єктами закінчиться відповідним компромісом, якщо кожна із сторін бажає, щоб у мешканців Луцька було тепло. Компроміс з боку місцевої влади виглядає так: «Олександре Ананійовичу, Ви підписуєте договір оренди на новий опалювальний сезон, а я як міський голова продовжую з вами судитися». То хтось скаже, що це – компромісна позиція?».

Справа котельні дійшла до Верховного Суду

Пан Кропива пояснив, що технічно котельня може поновити роботу хоч зараз. Однак вона не запрацює, поки влада не визнає, що котельна – приватна, тим паче, що це засвідчив Верховний Суд. Тому він вважає, що міська влада нікуди не дінеться і пролонгує договір із його підприємством.

Однак міські чиновники не хочуть віддати котельню приватникам. Адже тоді не зможуть контролювати ціни на тепло. Вони звернулися до Верховного Суду з проханням скасувати своє рішення, пояснивши, що міська влада вважає виробником тепла ДКП «Луцьктепло», тож згодна пролонгувати договір саме з цією, державною, організацією.

Міський голова Богдан Шиба корпоративний спір вважає спробою захопити комунальну власність: «Те, що він подає як превентивний спір, насправді є спробою захопити майно громади – скористатися моментом, що люди будуть казати: «Давайте воду!», і змусити міську раду забрати провадження з судів. Тобто, відмовитися остаточно від своєї власності. Такого не буде, бо міська рада рішення ухвалила і свою позицію висловила. Я її буду виконувати. Це намагання непрямим чином заволодіти комунальною власністю. З цього приводу є два рішення Луцької ради і я їх буду відстоювати…».

Чиновники сперечаються, а місцевим мешканцям потрібна вода

У міськвиконкомі стверджують, що приватне підприємство не має ліцензії на виробництво і постачання теплоенергії. А його опонент каже – вже є.

Проблему обговорювали на нараді у Голови облдержадміністрації Володимира Бондаря, який зазначив: «Питання в тому,з яким підприємством хоче міська влада працювати. Я не буду за неї вибирати, хто має постачати їй енергію. Але міська влада не повинна ніколи в цих питаннях робити заручниками людей. Ось що принципово».

Однак колишні партнери досі не домовились. Тож гаряча вода в оселях третини з’явиться не скоро. Якщо влада Луцька не встигне повернути котельню у комунальну власність до початку опалювального сезону, тоді йтиметься не лише про наявність гарячої води, але й опалення.
XS
SM
MD
LG