Доступність посилання

ТОП новини

Депутатські пільги. Чи скасують їх?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розмови про скасування пільг для народних депутатів – реальне бажання політиків чи прагнення задобрити електорат напередодні виборів? Про скасування депутатських привілеїв говорить Президент, про це заявляють й інші політики. Якими пільгами нині користуються народні обранці, і чи погодяться вони від них відмовитися?

Утримання депутатів коштує недешево
Право на отримання безкоштовного житла у Києві, або ж грошова компенсація, якщо депутат уже має квартиру в українській столиці. Право на безкоштовне оздоровлення себе та своєї родини. Депутатам надається службовий автомобіль. Вони мають право безплатно їздити потягами, літати літаками, їздити тролейбусом, автобусом, трамваєм та метро. От тільки за таксі народні обранці мають платити. Словом, на соціальне утримання одного парламентаря у місяць йде до 25 тисяч гривень.

Рецидиви номенклатури повинні відійти в минуле

Наразі, перед виборами тема скасування пільг знову вигулькнула. Про це Президент говорив на з’їзді «Нашої України – Народної самооборони», про це він заявив і під час вчорашнього звернення до нації.

За словами Віктора Ющенка, коштами, які витрачають на депутатські пільги, можна повністю погасити борг по заробітній платі українцям, збудувати 250 нових шкіл, або на 20 відсотків підвищити пенсії.

Віктор Ющенко: «Держава повинна забезпечувати членів парламенту умовами для роботи, а не для відпочинку. Щороку платники податків витрачають на депутатські пільги майже півмільярда гривень: на безкоштовні депутатські квартири, на транспорт, на відпочинок. Влада має діяти в інтересах людей, а не політиків. Рецидиви номенклатури повинні відійти в минуле. Я називаю прості пріоритети: скасування недоторканності та обмеження депутатських пільг».

Скасування депутатських пільг є й гаслом Блоку Юлії Тимошенко вже другу передвиборчу кампанію. Відповідний бютівський законопроект навіть голосувався у парламенті 5-го скликання. Втім, він не добрав 7 необхідних голосів.

Це аморально

Представник БЮТу Микола Сивульський зазначає: «Рівень розриву між багатством та бідністю в Україні такий, який неприйнятний у цивілізованому світі. У Японії 10% найбагатших японців багатші від 10% найбідніших японців лише у 4,5 рази, у Європі це коливається від 6 до 8 разів, а в США у 8,9 рази, то в Україні ця цифра перевищує 100. Про що ми говоримо, про які пільги? Це є аморально і я вважаю, що ми зобов’язані ухвалити цей закон на початку роботи парламенту 6-го скликання».

Представники ж Партії регіонів кажуть, що не проти скасування пільг, однак не всіх.

Регіонал Василь Кисельов: «Є пільги, а є кошти, які виділяються на забезпечення діяльності депутатів. Треба обладнати кабінети. Так само депутатам треба мати можливість пересуватися. А що стосується безплатних санаторно-курортних путівок, безкоштовного медичного лікування, то це питання треба переглянути. Що ж стосується квартир, тут є питання. Державі вигідніше дати йому компенсацію, щоб він собі купив житло, як я купив і на цьому закрити тему. Мені дали 283 тисячі, я купив однокімнатну квартирку, дороблю її, і все на цьому закінчилося».

Втім, багато експертів вважають, що тема скасування депутатських пільг почне згасати відразу після виборів.
XS
SM
MD
LG