Доступність посилання

ТОП новини

У Краматорську шукають зниклі тонни отрутохімікатів


Тарас Москалюк Донеччина, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Донеччині зі складу у місті Краматорськe розікрали більше десяти тонн отрутохімікатів – пестицидів. Санітарні лікарі передбачають, що незабаром вони можуть з’явитися на чорному ринку добрив. Місцева санстанція вже попередила про це владу, прокуратуру та навіть СБУ.


Більше 20 років зберігалися у складі селища Ясногірка на околиці Краматорська майже 15 тонн небезпечних отрутохімікатів. Більшість – розікрали. Небезпечними залишками наразі ніхто не опікується. Попри небезпеку всього у кількох метрах від складу і досі живуть люди.

Коли тут існував колгосп, склад охоронявся. Нині ж підприємство збанкрутіло. А місцеві мешканці залишилися з небезпекою сам на сам.

Пенсіонер Василь Москальов, який живе з дружиною у двадцяти метрах від небезпечного сховища, розповів: «Коли там охороняли, все було в порядку. А потім кинули склад, діжки забрали. Зараз він розбитий, вікна розкриті. Господаря там зараз немає».

Небезпечний товар може з’явитись на місцевих ринках

Санітарні лікарі очікують, що незабаром небезпечний товар може з’явитись на місцевих ринках. Легальні продавці запевняють, що працюють лише з перевіреними постачальниками.

У краматорській санстанції не знають, хто виніс зі складу майже 13 тонн отрути. Але попереджають – пестициди вкрай небезпечні для людини.

Головний санітарний лікар Краматорська Тетяна Чайка каже, що отруєння цією речовиною може призвести навіть до смерті: «Там зберігалися фосфор-органічні, хлор-органічні пестициди, які викликають серйозні отруєння – ураження нервової системи, шлунково-кишкової, рухової».

Місцева санстанція рекомендує природоохоронній прокуратурі якнайшвидше посилити контроль за місцями нелегального продажу добрив.

Поки що жодна з попереджених структур не вжила жодних заходів з пошуку як викрадачів, так і зниклих хімікатів. Небезпечний склад наразі залишається без охорони.
XS
SM
MD
LG