Доступність посилання

ТОП новини

Наказ стріляти на знищення по втікачах із НДР документально підтверджено


У документі є слова: «не вагайтеся вживати вогнепальну зброю, навіть якщо кордон порушують жінки й діти: зрадники часто вдаються до такої тактики».

Наказ спецпідрозділові східнонімецької держбезпеки «Штазі», який служив паралельно з прикордонниками на кордоні з Західною Німеччиною, датований 1 жовтня 1973 року, знайшли в архіві в місті Маґдебурґу.

Такі спецпідрозділи мали на меті припинити спроби втечі на Захід самих прикордонників, які тікали іноді разом із родинами.

У документі є слова: «не вагайтеся вживати вогнепальну зброю, навіть якщо кордон порушують жінки й діти: зрадники часто вдаються до такої тактики».

За словами архівістів, які оприлюднили наказ у неділю, це перший такий відвертий документ, який вони знайшли.

Німецькі політики відреагували на це відкриття шоком. Колишні східнонімецькі комуністичні лідери завжди стверджували, що таких прямих наказів стріляти по втікачах ніколи не було.

Директор німецької урядової канцелярії, яка завідує архівом «Штазі», Маріанне Біртлер сказала німецькій газеті «Франкфуртер Альґемайне»: знайдений документ є конкретним доказом того, що керівництво НДР передбачало: ті, хто намагатиметься втекти, будуть вбиті. «Це дуже важливий документ, адже політичні лідери того часу продовжують заперечувати, що був такий наказ стріляти», – наголошує Біртлер.

Кількість вбитих, які за комуністичної влади намагалися втекти зі Східної до Західної Німеччини, в тому числі й через Берлінський мур, точно не відома. Втікачі гинули і від куль прикордонників, і на мінних полях.

За різними підрахунками, це від 270 осіб до понад однієї тисячі.

Сьогодні у Німеччині вшановують 46 років від початку будівництва Берлінського муру.
XS
SM
MD
LG