Доступність посилання

ТОП новини

«Міні-Європа» закінчує розширення на Схід


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) У славетному брюссельському парку «Міні-Європа» очікують на поповнення родини. Наступного року останні з країн-новачків у Євросоюзі мають представити мінікопії своїх видатних пам’яток архітектури.

Прага. Ратуша старого міста з астрономічним годинником.
Поруч із мінікопіями Ейфелевої вежі чи Бранденбурзьких воріт уже нині можна побачити макети архітектурних пам’яток Східної Європи – приміром, словацької Блакитної церкви чи мальтійського храму Мнайдра. Свої експозиції представили майже всі країни, що вступили до Євросоюзу 2004 та 2007 року. Виняток становлять тільки три країни, які мають завершити роботи над мініатюрами наступного року.

Виконувач обов’язків директора «Міні-Європи» Тьєррі Мееус каже, що парк готувався до розширення Євросоюзу ще з 2001 року. Разом з усіма кандидатами у ЄС вибирали монументи, які мають представляти ці країни і відображати європейську історію. Зараз більшість країн уже демонструють свої пам’ятки. Тривають переговори з посольством Болгарії щодо конструкції моделю монастиря Ріла. Наступного року у парку буде відкритий макет купалень Сечені (в Будапешті) і Любляна представить свою модель. Тоді ми матимемо всі заплановані монументи»,— каже керівник «Міні-Європи».

Він прагне, щоб парк мініатюр демонстрував, що європейські країни є різними, європейці говорять різними мовами, але все одно Європа має дуже багато спільного.








Міні-Європа – це виключно країни Євросоюзу

Братислава. Блакитна церква в стилі модерн, побудована у 1913 році архітектором Едмундом Лехнером.
Усі експозиції в парку мініатюр до дрібних деталей повторюють оригінал, а розмір експозицій менше від першотвору в 25 разів. Тож, скажімо, Пізанська вежа трохи перевищує зріст дорослої людини. Окрім маленьких копій архітектурних пам’яток у «Міні-Європі» можна побачити й інші відомі візитні картки Європи. Приміром, швидкісний мініпоїзд Таліс, що рухається територією парку чи маленьку гору Везувій, натиснувши на кнопку біля якого, ви зможете побачити імітацію виверження вулкана.

У «Міні-Європі» представлені виключно країни Євросоюзу. Ви не знайдете там мінікопії визначних пам’яток Швейцарії, Норвегії чи Ліхтенштейну. Звісно, немає там і макетів з України. Однак Тьєррі Мееус не виключає, що колись в очолюваному ним парку з’являться і українські експозиції.
XS
SM
MD
LG