Доступність посилання

ТОП новини

У Криму розгорнулася війна пам’ятників


Володимир Притула Сімферополь, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму розгорнулася справжня війна пам’ятників. Киплять пристрасті довкола встановлення чи знесення пам’ятних знаків імператриці Єкатерині Другій, комуністичному вождю Леніну, але найбільше суперечок щодо намірів комуністів поставити у центрі Сіфмерополя так званий «Меморіал жертвам терору ОУН-УПА». На його встановлення місцева влада уже дала дозвіл.

Кримські комуністи та їхні прихильники зібрали майже 32 тисячі гривень на встановлення у Сімферополі пам’ятника «радянським громадянам, які загинули від рук членів ОУН/УПА». Про це сьогодні повідомила представник Кримського республіканського комітету КПУ Галина Мамико. За її словами, монумент, що називатиметься «Постріл у спину», разом із постаментом буде заввишки три з половиною метри.

Галина Мамико каже, що пам’ятник планується встановити у кримській столиці уже 14 вересня. Дозвіл на встановлення цього пам’ятного знаку 21 липня дала Сімферопольська міськрада, де «регіонали» і комуністи сформували коаліцію.

«Антиукраїнський монумент»

Тим часом активісти Кримської організації Української народної партії закликали Кабінет міністрів України заборонити будівництво у Сімферополі, як вони назвали, «антиукраїнського монументу». Голова цієї парторганізації Олег Фомушкін пояснює таку вимогу в першу чергу положенням чинного українського законодавства, згідно з яким «місцева влада має повноваження ухвалювати рішення щодо встановлення пам`ятників місцевого значення, однак не має такого права щодо пам`ятників загальнонаціонального масштабу, зокрема на тему боротьби ОУН-УПА».

Фомушкін стверджує, що рішення про встановлення пам’ятника має ухвалювати не місцева влада, а всеукраїнська – Верховна Рада і Кабінет міністрів. Інакше – це порушення чинного законодавства. «А ще: що робили кримчани там, де відбувалися події, в яких брали участь ОУН та УПА?», запитує голова Кримської організації УНП. За його словами, патріотично налаштовані сімферопольці фізично заблокують встановлення цього пам’ятника, або ж просто не дадуть йому тут стояти.

Кримський аналітик і громадський діяч Андрій Іванець вважає, що ініціатива комуністів, яка підтримана членами провладної коаліції у Сімферопольській міськраді, тісно пов’язана з нинішніми позачерговими парламентськими виборами: «Це робиться ймовірно для того, щоб розколоти людей за ідеологічними та етнічними лініями і мобілізувати свій електорат». Водночас Андрій Іванець підтримав ініціативу 20 громадських організацій Криму про встановлення в Сімферополі меморіального знаку сотням тисяч загиблих кримчан – жертвам тоталітарного режиму.
XS
SM
MD
LG