Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса – Польща дістане шанс нарешті вибратися з ізоляції


Надія Кандиба Німеччина, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.UA) – Серед країн Європейського союзу особливу увагу нині привертає до себе Польща, де розгорілася серйозна урядова криза. Ситуація в сусідній країні цікавить і німецьких коментаторів.


Торкаючись подій у Польщі, німецькі газети пишуть передусім про оголошення дострокових парламентських виборів, які мають відбутися восени. Видання «Westfalenblatt» переконане, що нарешті чимало відповідальних осіб у Європі зможуть з полегшенням зітхнути. На думку газети, брати Качинські за два роки перетворили Польщу на егоїстичного аутсайдера, який намагається проштовхувати національні інтереси, жодним чином не зважаючи при цьому на своїх партнерів. Але й полякам, пише «Westfalenblatt», ці брати вже набридли. Як зазначає видання, 77 % жителів країни прагнуть дострокових виборів.

У Польщі зіпсувався клімат у відносинах між політичними елітами

На думку газети «Landeszeitung», тепер Польща дістане шанс нарешті вибратися з ізоляції, в якій вона опинилася завдяки «своїй дуже дивній урядовій коаліції». Далі газета пише: «У Європи ця суміш з неприхованого правого екстремізму й ненависті до Німеччини вже поступово почала викликати відразу. Наші польські сусіди заслуговують значно кращого», — коментує газета «Landeszeitung»,.

А от газета «Frankfurter Rundschau» вирішила порівняти гасла, з якими прийшли до вдали брати Качинські із сьогоднішніми досягненнями польського уряду. Раніше говорилося, зокрема, про необхідність «морального оновлення» країни. «Але майже місіонерська старанність братів призвела до того, що клімат передусім у відносинах між політичними елітами зіпсувався. Тепер тут не дискутують, як прийнято в розвинутій демократії, а гнівно сперечаються, і зважають не на кращі аргументи, а на право сильного», — констатує газета «Frankfurter Rundschau».

Подібну думку висловлює й газета «Lausitzer Rundschau». Видання пише, що польський прем’єр Ярослав Качинський всі свої сили спрямував на боротьбу з політичними суперниками, а не на реформування системи охорони здоров’я, покращення соціальних гарантій або на послаблення податкового тягаря для підприємців.
XS
SM
MD
LG