Доступність посилання

ТОП новини

Специфіка українських ОВК


Тетяна Ярмощук Київ, 13 серпня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Центральна виборча комісія має завершити процес формування окружних виборчих комісій. Як проходить цей процес, які перепони стоять на шляху до формування комісій, і що у ході виборчого процесу залежить від окружних комісій?


За чотири дні до завершення формування окружних комісій Соцпартія оскаржила постанови Центральної виборчої комісії про участь представників БЮТу та «Нашої України» у формуванні комісій. Мотивація: на момент початку виборчого процесу ці фракції юридично перестали існувати, а повноваження депутатів були достроково припинені.

Є усі правові підстави щоб утворити окружні виборчі комісії

Втім, на думку представниці Президента у ЦВК Марини Ставнійчук, Комісія має всі правові підстави сформувати окружні виборчі комісії із представників усіх п’яти фракцій, зареєстрованих у парламенті:

«Судом прийнято до розгляду адміністративний позов СПУ, однак не ухвалено жодної ухвали на забезпечення позову у вигляді заборони вчиняти ЦВК ті чи інші дії, то, таким чином, сьогодні у встановлений законом термін ЦВК має усі правові підстави щоб утворити окружні виборчі комісії з представленням кандидатів від усіх п’яти фракцій, що були зареєстровані у ВРУ».

За словами Марини Ставнійчук, питання матеріально-технічного забезпечення окружних комісій на сьогодні вирішене. Зауваження залишаються лише щодо деяких регіонів. Треба забезпечити телефонним та факсовим зв’язком Херсонську область та АРК, також потрібне додаткове обладнання для того, щоб працювали робочі групи обліку виборців у Харківській та Кіровоградській областях.

ОВК — це бюрократичне тіло для підведення виборчих підсумків

На думку політичного експерта Артема Біденка, окружні виборчі комісії у виборчому процесі відіграють виключно бюрократичну роль. Вони контролюють документи та інформацію і не мають серйозного політичного впливу, каже він.

Основним завданням окружних виборчих комісій є підведення підсумків голосування на території округу, каже в інтерв’ю Радіо Свобода юрист Олексій Резніков.

«Оскарження певних порушень на дільницях може відбуватися до окружної виборчої комісії. Це серйозне навантаження покладається на ОВК. Якщо відбуваються фальсифікації, то в першу чергу відбувається це на дільницях, оскільки ОВК тільки підсумовують ті протоколи, які їм привозять. Основне навантаження фальсифікацій відбувається на дільницях»,— стверджує юрист.

За законом «Про вибори народних депутатів», у виборчих комісіях обов’язково присутні по одному представнику від партій та блоків, наявних у поточному складі парламенту. Інші члени комісії обираються до її складу за жеребкуванням, яке проводить ЦВК. У країні мають бути сформованими 225 окружних комісій, у кожній – від 12 до 18 чоловік.
XS
SM
MD
LG