Доступність посилання

ТОП новини

Вплив американської іпотечної кризи на світову економіку – думка американського експерта


Василь Зілгалов Прага, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж кількох останніх років низькі відсоткові ставки означали неабияке поширення дешевих кредитів. Та останнім часом багато позичальників перестали сплачувати навіть ці кредити, бо виявилися фінансово неспроможними. Найбільше це проявилося на американському іпотечному ринку, де мільйони позичок за низький відсоток за короткий час виявилися не покритими мільйонами позичальників. Реакція банків була негайною: дешеві кредити зникли, відсоткові ставки зросли. Але це викликало обвал на фінансових ринках не лише в США, а й у Європі. Банки і американська Федеральна резервна система намагаються запобігти цій кризі, викидаючи велику кількість грошей на ринки. Це тимчасове явище чи початок чогось гіршого в світовій економіці? На запитання Радіо Свобода відповідає американський економіст, професор університету Джона Гопкінса — Стівен Ганкі:


Стівен Ганкі: Це давно очікуване виправлення, яке лише починається, і гірше ще попереду. Дешеві кредити зникають, і це призводить до уповільнення зростання в американській економіці. Я думаю, що тепер ми стоїмо перед важкою ситуацією в кредитуванні. Вона виникає перед більшістю споживачів, які будуть змушені скоротити свої споживчі потреби в інвестиціях, в купівлі нерухомості, будинків.

Р.С.: На Вашу думку, виходить, що за цим можна очікувати ще чогось гіршого?

Стівен Ганкі: Так. Більше як рік тому я назвав свою статтю в «Форбсі»: «Готуйтесь до шторму». Ця ідея полягає у тому, що кредитні проблеми і криза на американському ринку нерухомості вже призвели до шторму. І це може призвести до руйнування кредитної системи. Для цього є підстави. Це може завдати удару по всій економіці. А призвести до такого можуть цілком вірогідні події – крах солідного інвестиційного фонду чи банкрутство кількох великих кредитних установ.

Р.С.: Чи можуть ці проблеми вдарити по Східній Європі і Росії?

Стівен Ганкі: Я думаю, що кредитний ринок нерухомості у Східній Європі — це бульбашка, яка може лопнути будь-коли. Бо більшість іпотечних кредитів там обрахована у швейцарських франках, які були дешевші, ніж місцеві валюти і тому вигідні. Але з підвищенням кредитних ставок у цих країнах кредити круто подорожчають і стануть не по кишені більшості власників будинків.

Світова економіка уповільнить свої темпи, і це може негативно позначитись на Росії. Якщо ситуація в США і у світі буде розвиватися за гіршим сценарієм, то й основне багатство Росії — нафта, інші природні ресурси цієї країни — будуть користуватися меншим попитом на світових ринках.
XS
SM
MD
LG