Доступність посилання

ТОП новини

Угорці інвестують у розвиток зеленого туризму


Василь Плоскіна Угорщина, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Угорський уряд розробляє плани інвестування значних коштів у розвиток так званого екотуризму. Найбільш вдалим місцем для цього фахівці вважають заповідні зони на північному сході країни, де є чимало водоймищ і пролягає лісостепова смуга. Проект є також частиною загальнодержавної програми з працевлаштування населення в регіонах, де поки що залишається високий рівень безробіття.

Народні ремесла - важлива складова «зеленого туризму»
Стійка тепла погода, що встановилася останнім часом в Угорщині, зробила надзвичайно популярним відпочинок жителів і гостей країни на берегах штучного водоймища, утвореного на річці Тисі. За інформацією акціонерного товариства «Угорський туризм», усі вільні місця в довколишніх готелях заброньовані, тому охочі потрапити сюди наймають для кількаденного відпочинку навіть сільські хати в окрузі. Рукотворне озеро якраз на межі чотирьох східних областей, тому не дивно, чому в розпал літнього сезону на його берегах відпочиває так багато людей.

Будапештця Ласла Фодора та членів його сім’ї не в останню чергу приваблює тут 23- кілометрова велосипедна дорога, прокладена довкола озера. Він розповідає, що дві третини маршруту вже подолали.

Нова доба для забутого регіону

Задоволення велосипедистів цілком зрозуміле, адже на будівництво зручної асфальтової дороги пішло 360 мільйонів форинтів, тобто майже два мільйони доларів. І це тільки частина загального інвестиційного проекту щодо розвитку зеленого туризму в регіоні, який може розраховувати на куди більші додаткові кошти з центру. Про це говорить і куратор проекту від міністерства туризму Іштван Уйгеї: «Значні фінансові інвестиції означають нову добу для цього району, який межує з кількома східноугорськими регіонами. Вона вже не за горами і може початися буквально з наступного року»,— каже урядовець.

За мірками автомобілістів, від Тисянського озера рукою подати до біологічного заповідника – Хортобатської пусти. Тут починаються степи, в яких випасають стада угорської сірої великої рогатої худоби, виведеної кочовиками кілька століть тому. Цінять її за смачне й екологічно чисте м’ясо і, не в останню чергу — за дику степову красу. У деяких дорослих самців роги такі великі, що між ними спокійно проходить людина. Місцеві скотарі-погоничі влаштовують для туристів показові виступи, демонструючи, як постріл, удари батогом, хвацьку їзду відразу на двох конях на половецький манер і багато чого іншого, на що варто подивитись туристам.
XS
SM
MD
LG