Доступність посилання

ТОП новини

Чому насправді ЦВК не реєструє БЮТ?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти об''єкт як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Тарас Чорновіл, ведучий Зиновій Фрис, Олег Ляшко
Гості: народні депутати України 5 скликання Олег Ляшко (БЮТ) і Тарас Чорновіл (Партія регіонів).

(СКОРОЧЕНА ВЕРСІЯ. ПОВНІСТЮ ПЕРЕДАЧУ МОЖНА ЛИШЕ ПОСЛУХАТИ).

Однією з подій, про які останніми днями говорять всі, залишається нереєстрація Центвиборчкомом кандидатів у народні депутати України від Блоку Юлії Тимошенко.

Пане Чорновіл, Ви особисто будете вважати дострокові вибори до Верховної Ради повноцінними, якщо у них не візьме участі Блок Юлії Тимошенко?


Тарас Чорновіл: Однозначно не вважатиму повноцінними. Однозначно вважаю, що БЮТЮ, як один з гравців на політичній сцені, у виборах має взяти участь.

Але єдине, я тут застережуся, що будь-яка політична сила, яка висловила бажання брати участь у виборах і підготувала та подала адекватні документи, має у них брати участь, без них вибори будуть незаконні. А БЮТ – це ще й політичний момент, вони мають брати участь у виборах.

Тобто, Ви навіть і не припускаєте, що без БЮТу можуть відбутися вибори?

Тарас Чорновіл: Та не відбудеться ніяких виборів без БЮТу. Все, що відбувається, то це є звичайний цирк і голий піар, піар на голому місці.

Ми виконуємо чітко норму закону. Нас підставляють під ситуацію, коли виконання нами закону представляється, що когось знімають з реєстрації, не пускають на вибори.

Нікого не зняли з реєстрації, нікому не обмежили право реєструватися, а просто вимагають: виконайте чітку норму закону. Я її готовий процитувати, якщо це когось буде цікавити.

Пане Ляшко, мені доводилося чути, що свого часу, мовляв, Юлія Тимошенко висловила припущення, що можуть відбутися вибори без Партії регіонів, і те, що відбувається зараз, не більше, ніж помста за тодішнє її припущення...

Олег Ляшко: Я не чув про те, щоб Юлія Володимирівна казала, що вибори без Партії регіонів, бо Партія регіонів так само має вплив на значну кількість виборців, і ці вибори не можуть бути об’єктивними, якщо в них не бере участь Партія регіонів.

Олег Ляшко
Якщо ж казати про причини нереєстрації нашого списку нині, то вони насправді не в тому, що там якусь адресу не оформили чи індекс не написали, як про це зараз кажуть, а в зовсім іншому.

Партія регіонів чи коаліція руками своїх представників у ЦВК намагаються виторгувати від нас певні преференції. Мова йде конкретно про те, щоб надати право голосувати на дому кільком мільйонам людей (до 7 мільйонів) без будь-яких медичних довідок про те, що вони не можуть прийти на виборчі дільниці.

Тобто, ви дайте нам можливість сфальсифікувати вибори, а ми вас зареєструємо. Оце такий торг сьогодні йде.

Тарас Чорновіл: Я відразу ж застережуся. Таких преференцій якраз ми не вимагаємо, Партія регіонів такого не ставить. Це була пропозиція СПУ Олександра Мороза. Він пропонував, щоб усім пенсіонерам дати таке право. У нас таких принципів не було.

Чому ми підтримуємо дії членів ЦВК, які на сьогоднішній день не реєструють БЮТ і вимагають від них виправлення документів? Вони заявляють, що проживання – це просто місто.

Мене дивує, що ці люди, 450 чоловік, — вони що, бомжами живуть просто на вокзалі в Києві, в Черкасах, ще десь, чи вони мають якесь конкретне місце проживання?

Вони кажуть, що в законі не передбачено цього. Вибачте, є над усіма законами Конституція, а під Конституцією і між нею та законами є кодекси, які визначають все, що має бути потім відображене в законах, або ж бути вище над законами і ними керувати.

Так от, я читаю ст. 29 Цивільного кодексу України. Всі розуміють, що це найвищий кодекс, це по суті конституція у питанні цивільно-правових відносин. “Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно та тимчасово”. Все. Крапка.

Якщо говорити про місце реєстрації ще додатково, то там ще конкретніше.

За даних обставин говорити про те, що місцем проживання є просто місто Київ, то це є абсурдом.

ЦВК поставила звичайну пряму вимогу: просто виправте документ. За моїми даними, щоб виправити цей документ, для цього не треба ні з’їздів, нічого, для цього треба одна година роботи та один комп’ютерник — і цього достатньо.

Але робиться умисний піар на цьому, і щось розкручується. Я думаю, що... Політичні ознаки дам пізніше.

Пане Ляшко, отже, місце проживання і місто проживання – це різні речі, так?

Олег Ляшко: Якщо Тарас уже посилається на Цивільний кодекс, то я пошлюся на рішення КСУ від 2000 року, який пояснив, роз’яснив, що таке вислів “місце проживання”. Так от, місце проживання, за рішенням КСУ, —це адміністративна одиниця.

Крім того, якщо вже на те пішло, я особисто заповняв документи кандидата в депутати. Я дуже чітко пам’ятаю, що я написав і адресу, де я проживаю, і номери телефонів, і електронну пошту, і все інше. Якщо я це заповнив, то чому мене не реєструють? Не реєструйте тих, хто не заповнив. До чого ж тут відмітати увесь список?

Тарас Чорновіл: Я відразу відмічу, що це стосується всіх документів. По кожному документу закон чітко виписує, що там має бути. Документ, який заповнив пан Олег, це є заява на згоду балотуватися і автобіографія. Я переконаний, що він особисто, як юридично грамотна людина, заповнив усе бездоганно, правильно.

Тарас Чорновіл
А дальше є документ, який подає партія, так званий виборчий список, який затверджується на з’їзді, який містить порядок кандидата в депутати у виборчому списку, прізвище, ім’я, по-батькові, партійність, ким працює, де проживає. Це все чітко виписано в законі. Є Цивільний кодекс. Виконуємо закон — і все.

А те, що робить зараз БЮТ, то, знаєте, це все ніби звертається проти Партії регіонів, мовляв, Партія регіонів погана, не хоче БЮТ пустити на вибори до ВР. Та хочемо! Не буде повноцінна ВР без БЮТ! Не буде нам нормального життя.

А знаєте, в чому проблема? Іде війна за друге місце. Всі і так розуміють. Партія регіонів з більшим чи меншим випередженням буде на першому місці, а от хто буде на другому — “НУ” чи БЮТ, то оце серйозне питання. І “НУ” включила такі важелі, що, мені здається, ота особлива гіперактивність Президента останні тижні і місяці привела до того, що Юлія Тимошенко побачила, що вона може опинитися на третьому. Це політична смерть.

Зараз перетягнути на себе більш активних, більш жорстких виборців помаранчевого загального електорату на себе від “НУ” — то це і є загальна ціль. Давайте говорити чесно, а не розказувати про якісь юридичні моменти.

Пан Чорновіл говорив про можливу політичну смерть БЮТу, пане Ляшко, якщо ви опинитеся на третьому місці...

Олег Ляшко: Знаєте, як кажуть, не дочекаєтеся.

Панове, я пропоную послухати професора Академії адвокатури України Зореславу Ромовську.

Ось як вона дивиться на оту проблему з місцем проживання кандидатів у депутати...


Зореслава Ромовська: Ви знаєте, мені було дуже дивно, коли починають говорити про те, що це політичне замовлення, що це політичний шантаж і так далі, і так далі, що ось усі вже знають, що БЮТ переможе і, звичайно, роблять, щоб поставити палки в колеса.

Ви знаєте, ну це ж настільки надумана проблема. Як можна місцем проживання називати, наприклад, Коломию чи Львів? Місце проживання людини – це конкретно названа адреса.

У Цивільному кодексі, до речі, є стаття, яка називається “місце проживання”. Місце проживання – це будинок, в якому особа проживає.

Тобто, якщо закон зобов’язує зазначити місце проживання, то це не просто Україна чи місто Львів. Яке ж це місце проживання? Це місто проживання. Але є місце проживання. Це зовсім різні речі.

Ви знаєте, от дуже сумно... Скажіть, будь ласка, а яка ж проблема, що треба просто записати: не Львів, наприклад, а бульвар Шевченка чи проспект Шевченка, будинок такий-то, квартира така-то? Тобто, якщо для всіх закон писаний один, місце, а не місто, то це має бути для всіх однаково.

Потім ще одне. А чому так бояться?

Пане Ляшко, Михайло Охендовський, член ЦВК, буквально сьогодні заявив: “Я ще раз звертаюся до БЮТ: подайте сьогодні в ЦВК необхідні для реєстрації документи, і сьогодні чи завтра я особисто буду доповідати”.

Олег Ляшко: Що він буде доповідати, то можна тільки гадати...

Про реєстрацію, очевидно.

Олег Ляшко: Не думаю, що вони ставлять перед собою таку мету. Я думаю, що вони намагаються будь-яким чином зашкодити участі БЮТ у виборах. Але то безнадійні плани.

І якщо той Охендовський буде й далі гратися так, як він грається з інтересами майже чверті громадян країни, то, очевидно, погано закінчаться ці ігри.

Я хочу навести такий приклад. Сьогодні вони не реєструють БЮТ через те, що, бачите, їм не подобається те, які адреси ми написали, а завтра, після того, як ми переможемо на виборах, вона, оця коаліційна більшість, вісім членів ЦВК, відмовиться оголошувати результати виборів з тих чи інших причин, абсолютно необґрунтованих.

Що ми тоді будемо робити? Тобто, цих людей треба просто на місце поставити. Я думаю, що ми знайдемо такі можливості.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG