Доступність посилання

ТОП новини

Наших БЮТ?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Як ви розцінюєте події довкола реєстрації кандидатів у народні депутати від БЮТ? /images/photo/SL_13.08.2007_n1.jpg Валерій, прибічник БЮТ: - Моя особиста думка — це тиск на Блок Юлії Тимошенко. Не знати, з чиєї сторони – чи з Партії Регіонів чи з інших сторін. Коли формували ЦВК, контрольний пакет закріпили за Партією регіонів, соціалістами і комуністами. Фактично ті люди зараз блокують це питання. /images/photo/SL_13.08.2007_n2.jpg Тетяна, музикант: - Просто там десь щось чисто технічно в списках було порушено, тому вони і затримали цю реєстрацію. У ЦВК чіткі правила і чіткі інструкції. А БЮТ— це партія, яка зараз буде використовувати всі можливості в передвиборчій кампанії. /images/photo/SL_13.08.2007_n3.jpg Наталя, будівельник: - Це так зробили, щоб їм відмовили. Це наїзд, наїзд на БЮТ. Просто не дають їм можливість себе показати. Бачать, що вони можуть прийти до влади і зробити людям добро. /images/photo/SL_13.08.2007_n4.jpg Леонід Іванович, викладач: - Це їй вигідно. Це самопіар. Юлія Тимошенко, не захотіла заповнити ці адреси, а тепер звинувачує ЦВК. Що, для неї не існують ті ж закони, що й для всіх інших закони?! Ось вона й париться. Спеціально створюють отакі от ситуації. /images/photo/SL_13.08.2007_n5.jpg Андрій, юрист: - Тут не можна однозначно відповісти. Я ж не бачив анкет, я не брав участь у прийманні документів. Немає картини, які насправді були всі обставини. Я звик тримати документи в руках. Своїми очима все бачити. Все решта — популізм. Леся Штогрин, Віола Бурда. Черговий передвиборчий скандал - центральна виборча комісія не зареєструвала списки кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко. ЦВК посилається на юридичну норму, яка зобов’язує партію подати всі дані про місце проживання кожного із кандидатів. БЮТ у діях ЦВК угледів політичний тиск та “підкилимові” ігри з боку Партії Регіонів. Чи варта така подія як помилка в реєстрації - загальної уваги? Як самі учасники подій оцінюють ситуацію довкола реєстрації Блоку Тимошенко?

Олег Білорус
Бютівці, подаючи документи на реєстрацію в ЦВК, зазначили лише регіон, в якому проживають їхні кандидати. Втім, восьмеро членів ЦВК, які потрапили туди за квотою партій, що входили до коаліції Партії регіонів, Соціалістичної та Комуністичної партій, проголосували проти реєстрації БЮТ, оскільки, на їхню думку, партії мають вказувати повну адресу кожного кандидата. Імена та адреси всіх кандидатів були вказані і в автобіографіях і в анкетах, каже бютівець Олег Білорус. Втім, відомості про місце проживання кандидатів — це тільки формальний привід не зареєструвати БЮТ, вважає Олег Білорус, насправді ж причина в іншому:

Так от, ця більшість у Центральній виборчій комісії, яка належить "регіонам", поставила ультиматум членам комісії від БЮТ. Ультиматум такий: проголосуйте і дайте згоду проголосувати за вільне домашнє голосування, тоді ми вас зареєструємо, якщо ні, то ми не будемо голосувати за реєстрацію ваших списків. Тобто, це шантаж політичний.

Академік і юрист Зорислава Ромовська дуже дивується, коли чує про політичний шантаж. На її думку, те, що Центральна виборча комісія не зареєструвала кандидатів у депутати від Блоку Юлії Тимошенко, річ абсолютно нормальна і, більше того, законно обґрунтована.

Як можна місцем проживання називати, наприклад, Коломию чи Львів?! Місце проживання людини — це конкретно названа адреса. У Цивільному кодексі є стаття, яка називається "місце проживання". Там чітко сказано, що місце проживання – це будинок, в якому особа проживає. Тобто, якщо закон зобов’язує зазначити місце проживання, то це не просто Україна чи місто Львів. Яке ж це місце проживання? Це місто проживання. Це абсолютно різні речі. Чому ж так бояться написати своє реальне місце проживання? Я не розумію!

Цивільний Кодекс України

Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

1. Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.


БЮТ бере участь уже не в перших виборах. Слід думати, що такі технічні моменти як оформлення документації не мали б стати проблемою. Але, каже Зорислава Ромовська, слід орієнтуватися на закон, а не на те, як було раніше.

Якщо на минулих виборах цього не вимагали або до якоїсь вимоги закону ставились, як кажуть росіяни, “спустя рукава”, то це не означає, що на сьогоднішніх виборах ЦВК не має права виправити ситуації. І мені здається, що ЦВК якраз і виправило ситуацію.

Під час голосування за реєстрацію кандидатів від БЮТ ЦВК розділилося. Одні вважали, що достатньо вказати регіон проживання, оскільки вже нема такого поняття як прописка, а інші — що треба давати повну адресу, згідно із Цивільним кодексом. Останніх було більше, каже член ЦВК від "Нашої України" Андрій Магера.

Але в будь-якому разі, на моє глибоке переконання, якщо навіть є сумнів щодо реєстрації кандидатів, тобто, є сумнів щодо застосування цієї норми закону, то Центральній виборчій комісії слід виходити в даному разі з інтересів суб’єкта виборчого процесу. Тобто, всі сумніви мають тлумачитися на користь суб’єкта виборчого процесу. І як наслідок — ухвалюватися рішення про реєстрацію.

Офіційна позиція Блоку Юлії Тимошенко — рішення ЦВК не справедливе, і оскаржувати його бютівці будуть у суді. Втім, у штабі цієї політичної сили, незважаючи на оголошення «роботи без вихідних», ніхто нікуди не поспішає. Людей мало, більшість – “на барикадах” під ЦВК. Атмосфера не видає надзвичайної ситуації. Інтернет у приміщенні недавно вимкнули, кажуть працівники. Тож бютівці фарбують нігті та попивають каву, вважаючи третю годину дня ранком.

Послухати. Реп.

Списки кандидатів ЦВК, згідно із законом, має приймати до двадцятого серпня. Тобто, у Блоку Юлії Тимошенко є як мінімум тиждень, щоб не тільки занести ці дані до документів, а ще й почергово обдзвонити кожного з кандидатів і уточнити адресу. Тим часом навіть представники від Партії регіонів кажуть, що БЮТ обов’язково буде зареєстрований, якщо виправить помилки в документації.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG