Доступність посилання

ТОП новини

Чи існує безкорислива дружба?


Інна Набока Київ, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Серед засадничих понять людських взаємин дружбі належить особливе місце. А з кількістю поезій, пісень, прислів’їв, складених про дружбу, посперечатися може хіба що кохання. Та у наш прагматичний час нерідко можна почути, що нині справжніх друзів не існує.

У людській свідомості дружба дійсно посідає особливе місце. Друг – це людина, яка завжди допоможе і підтримає, з ним ми ділимося бідами і радощами, йому звіряємо душу. Так що нерідко він виконує і функції психотерапевта. З піднесенням говорять про дружбу чоловічу, дещо іронічно – про жіночу, з ностальгією згадують дружбу юнацьку. І мабуть, навколо жодного поняття не існує стільки романтичних міфів, як навколо дружби. Від героїв античності на кшталт Ореста і Пілада чи Низа й Евріала до суворого Друга Володимира Висоцького – це завжди зразок шляхетності та безкорисливості. Проте реальне життя дещо відрізняється від літератури та ідеальних уявлень. Тож чи існує абсолютно безкорислива дружба?

Психологи вважають, що це також щось із області міфології. Адже дружба – це завжди взаємовигідне співробітництво, така соціальна взаємодія, за якої обидві сторони одержують соціально-психологічні та моральні дивіденди. Дружба тримається на тому, що кожен з учасників взаємин щось одержує від іншої. Але так само він має і щось віддавати. Якщо немає такої взаємності, дружба рано чи пізно згасає. Звичайно ж, мається на увазі зовсім не матеріальний зиск.

Контракт – поняття відсутнє у дружбі

Складність полягає у тому, що дружба передбачає і взаємну користь, і певні взаємні обов’язки, але ці обов’язки ніде не зафіксовані, ніякого «контракту», на відміну від партнерства, скажімо, у бізнесі, тут немає і бути не може. І кожен, добре пам’ятаючи про свої, так би мовити, права, обов’язки, трактує так, як йому заманеться. Звідси і починаються непорозуміння, образи: я для друга стільки зробив, а він... Тому, на думку психологів, навіть з найкращим другом варто обговорити, порівняти і привести до спільного знаменника своє розуміння «прав і обов’язків» дружби.

З поняттям безкорисливості у дружбі пов’язана і досить типова у наш «час перемін» ситуація, коли старі друзі починають розходитися за рівнем доходів чи соціальним статусом. Чи можна за таки обставин зберегти дружбу? Адже ще Конфуцій сказав: не дружи з тими, хто тобі не рівня. Це справді дуже делікатне питання і кожен вирішує його по-своєму. Хтось тягне за собою старих друзів «нагору», хтось воліє про них швидше забути. Часом і той, хто лишився «внизу», з гордості чи інших міркувань сам обриває зв’язок. Але багато хто вважає, що у дружбі важлива не стільки рівність становищ, скільки схожість розуміння отих взаємних прав і обов’язків друзів. А ще – спільний погляд на життя, спільна система цінностей, спільні цілі. Втім, може, саме тому і дружать найчастіше з людьми «свого кола».
XS
SM
MD
LG