Доступність посилання

ТОП новини

Відео про нібито страту російськими націоналістами двох чоловіків – таджика і дагестанця – з’явилося в Інтернеті на кількох сайтах


Василь Зілгалов Прага, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російська ультра-націоналістична група «Націонал-соціалістична партія Русі» розмістила на своєму Інтернет-сайті відео, на якому показано нібито страту двох чоловіків із Середньої Азії та Кавказу. Російські правоохоронці заявляють, що розслідують цю справу.


Відео нагадує сцену з фільму жахів: ліс, на фоні прапора з нацистською свастикою двоє чоловіків із зв’язаними ногами і руками на колінах. Третій чоловік в камуфляжі наближається до захоплених людей і вбиває одного з них ножем. Другого полоненого вбивають пострілом у голову. Він падає у викопану поряд могилу.

Це двохвилинне відео оприлюднила в Інтернеті маловідома російська організація, яка називає себе «націонал-соціалізм / біла влада». Відео називає двох нібито вбитих – «таджиком і дагестанцем». Одні експерти припускають, що це відео може бути справжнім, інші не виключать підробку. Але російська влада заявляє, що як мінімум, розпалювання міжнаціональної ненависті в цьому відео наявне.

Правозахисники звинувачують російську владу

Голова російського Громадянського комітету допомоги біженцям і вимушеним мігрантам Свєтлана Ганнушкіна звинувачує російську владу у відмові визнавати наявність расово мотивованих нападів і злочинів у Росії.

Свєтлана Ганнушкіна: «Щоденно нам розповідають про подібні випадки. І це вже стає масовим явищем. Ми бачимо, як до цього ставляться правоохоронні органи, судові органи, коли по кожній такій справі доводиться розбиватися в млинець для того, щоб, по-перше, відбулося нормальне розслідування, а по-друге – щоб винні були покарані».

На ґрунті расизму вбито цього року вже 37 осіб

Росія вже неодноразово бачила у минулі роки прояви хвилі ненависті до громадян Середньої Азії та Кавказу. Російська група «Сова», яка вивчає факти расових злочинів в цій країні, інформує, що цього року в Росії вже вбито на расовому ґрунті 37 осіб, це на 22 відсотки більше, аніж за такий же період минулого року.

Один із російських експертів з аналітичного центру «Панорама» у Москві, Владімір Прібиловскій сказав Радіо Свобода: «Це відео вже не перше. Подібні вже були. Інша справа, що ті відео з убивствами вірогідно були награні, підроблені, а про це важко щось сказати».
XS
SM
MD
LG