Доступність посилання

ТОП новини

Офіційна Варшава називає головною проблемою зовнішніх відносин майнові домагання Німеччини


Єва Поштар Варшава, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок прем''єр-міністр Польщі Ярослав Качинський у першій програмі громадського телебачення підвів підсумки майже дворічного періоду правління країною владної партії «Право і Справедливість». Говорячи про зовнішню політику Польщі, він сказав, що серйозною проблемою в цьому є справа німецьких майнових домагань.

Підбиваючи результати свого дотеперішнього правління урядом, прем''єр Ярослав Качинський звернув увагу на проблеми зовнішніх відносин: «Лише тепер маємо Польщу, яка обстоює свої інтереси. Зокрема у міжнародних відносинах обстоює міжнародний статус та значення, польську енергетичну безпеку».

Німеччина прагне повернення з Польщі культурних цінностей

На думку коментаторів причиною такого принципового виступу польського лідера були ускладнення у польсько-німецьких відносинах, їх викликали повідомлення німецької преси про справу повернення Польщею німецьких культурних цінностей. Зокрема йдеться про фонди довоєнної берлінської Прусської бібліотеки. У цих фондах близько півмільйона бібліографічних одиниць. Зокрема, це нотні рукописи Моцарта, Бетховена, твори Гете, також рукопис німецького національного гімну. Усі ці документи зараз перебувають у сховищах Ягеллонської бібліотеки у Кракові.

Деякі цінні книги свого часу Польща повертала Німеччині. Так зробив у 70-х роках перший секретар ЦК ПОРП Едвард Герек та у 2000 році польський прем''єр-міністр Єжи Бузек, який передав канцлеру Шредеру старовинну Біблію у перекладі Мартіна Лютера німецькою мовою.

На схід із Німеччини ішли «поїзди з усім майном, котре вдалось украсти»

Про справу повернення Прусської бібліотеки Радіо Свобода запитало в польському Міністерстві закордонних справ. Речник міністерства Роберт Шанявський зазначив: «Просто після війни ішли на схід із Німеччини поїзди з усім майном, котре вдалось украсти. Частина цього добра опинилась у теперішній Росії та Україні. Коли такі держави як Польща та Україна стали самостійними, знов постало питання: віддати культурні цінності чи ні».

При цьому Роберт Шанявський зауважив, що у справі Прусської бібліотеки міжнародний закон на стороні Польщі, оскільки після Другої світової війни вона не вивозила награбоване німецьке майно. Який вихід із ситуації? За словами пана Шанявського, Німеччина повинна визнати статус кво культурних цінностей у Польщі.

Однак, «без покращення державних відносин» і без припинення німецьких настирливих домагань про повернення культурних цінностей немислимі будь-які польсько-німецькі переговори у справі Прусської бібліотеки, стверджує речник польського МЗС Роберт Шанявський.
XS
SM
MD
LG