Доступність посилання

ТОП новини

Голосування по-домашньому


Тетяна Ярмощук Київ, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ймовірність чергового позову проти ЦВК. «Наша Україна – Народна самооборона» планує оскаржити у суді затверджену ЦВК процедуру голосування дома.


«Наша Україна – Народна самооборона» протестує проти затвердженої Центвиборчкомом форми заяви про надання права голосу на дому. Мотивація: її невідповідність нормам Закону «Про вибори народних депутатів».

В інтерв’ю Радіо Свобода Микола Оніщук заявив: «Затвердженим рішенням не встановлені вимоги до таких бажаючих надавати підтверджуючі неможливість їхнього прибуття на виборчу дільницю документи. А саме цього вимагає закон. Ми пропонуємо, щоб у заяві громадян, які з підстав свого фізичного стану не можуть прибути на виборчу дільницю, окрім підстав були надані і підтверджуючі документи, які засвідчують цю обставину. Інакше з’являється можливість необмежених випадків, коли дільнична виборча комісія буде зобов’язана виїжджати до осіб, які мають право голосувати з мотиву лише того, що цього бажає громадянин. Ми не виключаємо можливість голосування на дому, але виключаємо можливість використання цього способу задля зловживань під час виборів».

Піклування про людей?

Натомість представники Партія регіонів заявляють, що не варто ускладнювати процес голосування дома.

Регіонал Володимир Зубанов зазначив: «Треба все зробити, щоб якомога більше людей прийшли і проголосували. Створити такі умови, якщо, приміром, є (у людини) проблеми з транспортом, чи зі здоров’ям, але вона хоче проголосувати, треба це забезпечити. І у БЮТ, і у «Нашої України», і у Партії регіонів достатньо сил, щоб проконтролювати цей процес, аби не було зловживань – підказок на дому, за кого голосувати. Я проти того, щоб ускладнювати цей момент. Нехай партії потурбуються, щоб проконтролювати зайвий раз, якщо вони не довіряють своїм опонентам. Непотрібно ускладнювати нічого для людей». «Партія регіонів має майже 100-відсотковий контроль у східних регіонах»

В Україні склалася практика – перед кожними виборами змінювати законодавство, зауважив політичний експерт Костянтин Малєєв: «У нас у країні вже склалася практика — перед кожними виборами змінювати закон про вибори. Це не дуже правильно, оскільки в такому випадку всі діючі сторони намагаються закон під власні можливості підверстати. Немає хоч якоїсь стабільності у цьому питанні. Партія регіонів має майже 100-відсотковий контроль у східних регіонах, а там, де є голосування на дому, там значною мірою нейтралізуються спостерігачі. Мабуть, вони хочуть цим скористатися».

Зміни до закону про вибори парламентарі проголосували у ніч із 31 травня на 1 червня – після домовленостей між Ющенком, Януковичем та Морозом. Тоді керівники переговорної групи домовилися, що вимоги до голосування на дому має встановити ЦВК. Учора Центральна виборча комісія затвердила форму заяви про надання права голосувати дома. Член Комісії Андрій Магера наполягав, щоб у заяві виборці вказували відомості щодо документу, якій свідчить про їхню тимчасову нездатність пересуватися. Втім, така пропозиція не пройшла.

Під час парламентських виборів 2006 року право голосувати на дому мали лише ті, хто документально засвідчував свою нездатність прибути на виборчу дільницю.
XS
SM
MD
LG