Доступність посилання

ТОП новини

Хто сказав, що Закарпаття найбрудніше?


Надія Петрів Ужгород, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найбруднішим регіоном України виявилося Закарпаття. Дані, які були озвучені на останньому засіданні Кабміну, шокували і місцеву владу, і екологів.

Закарпаття має найгірші в державі екологічні показники. Водночас промислове Запоріжжя у тому самому рейтингу на першому місці, тобто найчистіше! Саме такими даними нещодавно оперували на засіданні Кабінету Міністрів України, підбиваючи підсумки соціально-економічного розвитку регіонів.

Кількість автомобілів зростає
Автомобільні викиди в атмосферу

Обласна влада Закарпаття шокована оприлюдненими цифрами й визнає лише один показник – темпи зростання автомобільних викидів у атмосферу. Але й цьому є вагоме пояснення, каже Олег Гаваші: «У першу чергу проблема через машини, тому що Закарпаття є транзитною областю. Не можна рахувати лише за кількістю тих автомобілів, які є у населення області. Маючи таку велику кількість кордонів, ми повинні врахувати, що дуже багато людей на своєму транспорті приїжджає з-за кордону в область».

Звідки уряд взяв такі цифри?

Обласні екологи кажуть, що не розуміють взагалі, звідки Державний комітет статистики, який готував інформацію на засідання Кабміну, взяв такі цифри. За словами начальника Закарпатського управління охорони навколишнього природного середовища Андрія Погорєлова, він має абсолютно інші дані: Закарпаття за екологічними показниками десь у «золотій» середині. І навіть на ці позиції область, так би мовити, «опустилася» виключно умовно.

Андрій Погорєлов наводить такий приклад: «Якщо брати темпи зростання, отут є такий показник: обсягів непридатних або заборонених до використання пестицидів. Чому їхня кількість зросла? Тому що ми повели інвентаризацію ХЗЗР (хімічних засобів захисту рослин), і я про це вже неодноразово говорив у пресі, бо хочемо цього року їх повністю вивезти й утилізувати. Тому була здійснена інвентаризація повна, максимально виявлено й підраховано, де ці ХЗЗРи містяться по області».


Андрій Погорєлов також назвав ще один чинник виникнення некоректної інформації в Кабміні: «Чомусь показники включені за даними Держкомстатистики за 2006 рік. А підводили підсумки першого півріччя 2007 року».

Удар по іміджу Закарпаття?

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші каже: вочевидь, у всьому винні працівники Закарпатського управління статистики, які досі, єдині в Україні, працюють за старими методиками підрахунку даних. А ще керівник області боїться, що саме через таку некоректну інформацію може постраждати імідж Закарпаття як екологічно чистого туристичного краю.
XS
SM
MD
LG