Доступність посилання

ТОП новини

ЄС побоюється, що після виборів в Україні до влади прийдуть проросійські сили – експерт


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європейський Cоюз побоюється, що в результаті виборів Україну контролюватимуть представники проросійських сил. Таку думку висловив директор Європейського інституту міжнародних відносин Ірнеріо Семінаторе в розмові з Радіо Свобода. Експерт вважає, що таким чином в Україні може погіршитися внутрішня ситуація, а Євросоюз не зацікавлений у такому розвитку в державі, через яку транзитом до Європи йдуть енергоносії.

Ірнеріо Семінаторе
Політична стабільність в Україні цікавить Євросоюз з кількох причин, каже Семінаторе. По-перше, Брюссель хоче бачити політичну стабільність в усіх країнах Європейської політики сусідства, включно з Україною. По-друге, українська ситуація є важливою для Європи особливо після того, як погіршилися відносини між Євросоюзом і Росією. По-третє, в Україні можуть загостритися суперечності між прихильниками проросійської політики і прихильниками політики прозахідної, яку підтримує президент Ющенко.

Ірнеріо Семінаторе: «Євросоюз побоюється, що Україну після виборів контролюватимуть вихідці зі старого класу керівників, налаштованих проросійськи. Адже це може призвести до того, що збільшиться внутрішнє напруження в Україні. Але занепокоєння в ЄС виникають і, зокрема, тому, що Україна є країною транзиту газу, енергоносіїв у напрямку Німеччини і Польщі».

Російський газ, Україна, ЄС

За словами Ірнеріо Семінаторе, відносини між Брюсселем та Москвою погіршилися через перспективу повтору подій минулого року, коли Росія припинила поставки газу до України, а це позначилось на поставках «блакитного палива».

Директор Європейського інституту міжнародних відносин також зауважив, що недавня резолюція Європарламенту з рекомендацією надати Києву перспективу в майбутньому вступити до Євросоюзу є індикатором політичного клімату. Однак, на думку науковця, важко сказати, чи вплине ця резолюція на позицію країн ЄС, саме від рішення яких залежить, стане України кандидатом у члени Євросоюзу чи ні.

«Аби ще не погіршити відносини з Москвою…»

Ірнеріо Семінаторе вказує, що вступ Києва до ЄС залежатиме насамперед не від ідеологічних чи культурних інтересів Європи, а знову ж таки від інтересів енергетичних. Він нагадує, що нині між Москвою та Євросоюзом існує низка проблем, серед яких Семінаторе назвав недавній інцидент з пам''ятником радянському солдату в Таллінні, проблеми з торгівлею між Росією та Польщею.

Ірнеріо Семінаторе: «Усі ці заходи псують політичний клімат, також Росія створює дискримінаційні комерційні заходи щодо Естонії і Польщі. А все це позначається на країнах колишнього Радянського Союзу. Якщо така держава як Україна хотіла б вступити до Євросоюзу, на Заході обережно розглядали б її кандидатуру, щоб не погіршити відносини з Москвою».
XS
SM
MD
LG