Доступність посилання

ТОП новини

Великий герб очима політиків


Тетяна Ярмощук Київ, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За десять днів держава Україна святкуватиме повноліття. А от великого державного герба вона й досі не має. Сьогодні уряд розглядатиме положення щодо комісії із підготовки та проведення конкурсу на кращий його ескіз. А яким великий державний герб бачать політики різних орієнтацій та експерти?

У 20-й статті Основного Закону записано, що великий герб мають затвердити з урахуванням малого герба, тобто тризуба, і герба Війська Запорізького. Втім, суперечки політиків та експертів стосовно того, яким має бути великий герб, призвели до того, що тяганині з його затвердженням не видно кінця.

Треба якомога швидше затвердити великий герб, оскільки символів, які існують сьогодні, недостатньо, щоб Україна почувалася могутньою самодостатньою державою, вважає лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок: «У цьому гербі обов’язково має бути присутній малий герб, тризуб, а також символи основних регіонів нашої держави, козак, який мав би символізувати Запорізьку Січ, лев, який би символізував західну Україну, та певне обрамлення, традиційне для України, як, скажімо, калина».

Поєднання традицій та сучасності. Так великий державний герб бачить соціаліст Іван Бокий: «Образом України була і залишиться калина. Думаю, що кетяг калини там би був не зайвим. Це із вічного. Із сучасного, думаю, можна було б відобразити участь України у освоєнні космосу. Космос – це ж вершина промислового і наукового розвитку».

На думку історика Юрія Шаповала, герб, який свого часу запропонував Михайло Грушевський, мав би стати одним із головних державних символів України: «Мені дуже подобається той герб, який свого часу запропонував Михайло Грушевський. Із того, що я бачив, різних варіацій, цей герб мені видається дуже і дуже вдалим. Його можна було б трохи модифікувати, і залишити у тому вигляді, який пропонував свого часу Михайло Грушевський. Там і тризуб, і традиційні зображення, але в центрі, як кажуть, козак». 19 лютого 1992 року український парламент малим гербом затвердив відомий ще з часів Київської Русі символ – тризуб. Великому ж гербу пощастило менше. Він і досі існує лише у вигляді проекту.
XS
SM
MD
LG