Доступність посилання

ТОП новини

Дитяча доброчинність та міліцейське піклування у Рівному


Валентина Одарченко Рівне, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Благодійна акція рівненських журналістів на допомогу навчально-реабілітаційному центрові «Особлива дитина» завершилася завчасно. Прокурори вгледіли порушення у залучення до її здійснення школярів.

Щойно навчально-реабілітаційний центр для дітей з особливими потребами отримав 50 нових стільців та лінолеум для музичної зали. Ці речі придбали на кошти, виручені з продажу «Рівненської газети». Журналісти газети провели перший етап акції допомоги центру ще минулого року. Цього літа вони вирішили її повторити. Як і минулого року, журналісти знову залучили дітей до благодійності, корисної справи під час їхніх канікул, і, звісно, популяризації газети.

Дітлахам, котрі зголосилися, видали спеціальну форму. Охочих у Рівному знайшлося аж 70. Яким же було їхнє здивування, коли таким заняттям зацікавилися міліціонери.

Благодійністю зацікавилися міліціонери

13-річні Дмитро Багацько і Михайло Марчук сиділи на лавці і відпочивали. Повз них проходили міліціонери. Побачивши, що на кепках хлопців написано «Рівненська газета», хлопцям сказали: «Підемо з нами, якщо не підете – викличемо батьків». Хлопці пішли за ними в наукову бібліотеку. Там під наглядом міліціонерів Дмитро і Михайло писали протоколи: хто їм дає гроші, скільки заробляють, як продають. «Писав, скільки нам років, хто батьки, в якій школі навчаємось… Сказали, якщо не будемо говорити – заберуть нас на Пушкіна, і там будуть допитувати…», розповів Дмитро.

Вулицю Пушкіна у Рівному знають як місце розташування міського та обласного управлінь внутрішніх справ. Саме звідти зателефонували мамі 14-річного Володимира Моцьора, сказали, що її син перебуває в них, і щоб вона приїхала, бо без неї його не відпустять.

Валентина Моцьор, як і багато інших батьків, обурені – вони вважають, що міліціонери недостатньо уваги приділяють профілактиці дитячої злочинності, а натомість відбивають у дітлахів охоту до корисних справ. Прокурор міста Роман Федик, натомість, вважає, що в такій перевірці немає нічого страшного. «Прокуратура міста проводить перевірку, чи дотримуються в даному випадку права неповнолітніх…», каже він.

Міліція порушує права дітей?

Начальник обласного відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Сергій Глоба каже, що можливо, діти не знають, що вони можуть відмовитися від будь-яких пояснень або свідчень, і розмовляти з ними треба в лише в присутності батьків.

Як свідчать діти та батьки, цього правила у Рівному не дотрималися. А міліціонери їм цього не пояснили. Тож задля морального спокою дітей журналісти завчасно припинили акцію. Тим часом видавничий дім «ОГО», який видає «Рівненську газету» та 9 інших часописів, час від часу викликає зацікавлення, як прокуратури так і податківців. Директор Віктор Данилов розповідає, що цей інтерес надто зростає у виборчий період.

Мати допитаного в бібліотеці Михайла Марчука написала скаргу на дії правоохоронців. Поки її розглядають, а «розвідка» щодо діяльності «Рівненської газети» та видавничого дому «ОГО» з боку міської прокуратури триває – на допити викликають як працівників газети, так і працівників дитячого реабілітаційного центру. Тож подібна акція всеукраїнського масштабу, яку планували започаткувати рівненські журналісти наступного року, скоріш за все, не буде реалізована.
XS
SM
MD
LG