Доступність посилання

ТОП новини

Польща отримає від ЄC понад 500 мільйонів євро на збереження пам''яток історії та архітектури


Єва Поштар Варшава, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз виділив Польщі більше півмільярда євро на збереження історичних пам''яток у період 2004-2009 років. Якщо до цих фондів додати кошти польського міністерства культури, тоді можна сказати, що польська культура неабияк скористалася членством країни в Європейському Союзі.


Євросоюз надає грошову допомогу новоприйнятим членам для вирівнювання можливостей розвитку їхніх національних економік. Одним зі способів такої допомоги є так званий Норвезький фонд, котрий допомагає незаможним новим членам Євросоюзу.

У 2004-2009 роках країни ЄС Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн виділили на потреби цього фонду мільярд євро. Понад 500 мільйонів з них направлять до Польщі. Норвезький фонд відрізняється від інших структурних фондів ЄС тим, що його субсидії призначені не на економічні, а лише на культурні проекти.

Європейською допомогою скористається місто Замость

Субсидії Норвезького фонду у Польщі використовують для відновлення архітектурних пам''яток. Цього разу європейською допомогою скористається місто Замость, що у Люблинському регіоні, на українсько-польському прикордонні.

На які саме роботи місто витрачатиме отримані гроші? Про це Радіо Свобода розповіла директор Управління охорони архітектурних пам''яток міськради Замостя Барбара Скужинська: «У нашому місті збереглись різні елементи фортифікаційних укріплень. Ми їх зараз відновлюємо та пристосовуємо до функціонування у сфері культури. Саме на таку ціль ми отримали гроші із Норвезького фонду».

Місто внесене до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО

Пані Скужинська також зазначила, що 6 мільйонів євро, котрі отримало місто, будуть призначені на відновлення бастіонів, історичних міських воріт та оборонних мурів. Місто Замость засноване у 1580 році. Воно було збудоване за проектом італійського архітектора Бернардо Морнадо. Шедевром світової архітектури вважають його Старе місто, площу ринок із ратушею посередині та вірменські кам''яниці.

Барбара Скужинська: «У нашому місті ми робимо ставку на туристів. І це мета цього проекту. Розраховуємо, що від туристів матимемо значні прибутки. Досі вони були мізерні, як на місто, внесене до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО».

Крім архітектурних пам''яток турист може побачити у Замості пленерну інсценізацію облоги міста козацькими полками гетьмана Богдана Хмельницького у 17 столітті. У Замості пам''ятають також про військо Української Народної Республіки, очолюване Симоном Петлюрою, союзником Польщі у війні проти більшовицької Росії у 1920 році.
XS
SM
MD
LG