Доступність посилання

ТОП новини

В Единбурзі відбувається фестиваль мистецтв артистів-інвалідів


Олекса Семенченко Единбурґ – Лондон, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У столиці Шотландії Единбурзі проходить міжнародний фестиваль артистів-інвалідів. Ця подія є часткою ширшого фестивалю, який традиційно проходить у серпні і збирає театральні трупи, художників і письменників з усього світу.

Артисти з Європи, Азії та Америки прибули до Единбурґа, щоб узяти участь в єдиному в Шотландії фестивалі для артистів-інвалідів. Його організатори кажуть, що мають на меті цією подією кинути виклик звичайним стереотипним уявленням глядачів про інвалідів.

У межах заходу під назвою «Degenerate 4» буде показано 12 шоу, що триватимуть до 26 серпня. У програмі є драма, комедія, кабаре, поетичні читання, музика й візуальне мистецтво з Великої Британії, Сполучених Штатів, Палестини та Німеччини.

Про свій проект для фестивалю розповіла акторка Саллі Клей: «Шоу, яке ми робимо, це кабаре. Ми його створили з актором, режисером, музикантом і письменником Ґарі Робсоном. Ми в ньому в головних ролях. З нами також є група з трьох музикантів. Це годинна вистава, яка включає як музику інших композиторів, так і оригінальні матеріали. Наша мета – виглядати досить скандально: сатирично, комічно, навіть дурнувато. А водночас у нас там є й балади, й легка музика».

Революційний підхід до театру інвалідів

Фестиваль відбувається у міській Театральній лабораторії вже вчетверте. Його спонсорує Шотландська рада мистецтв. Продюсер лабораторії Анн Флемінґ розповіла, що цей заклад є відомим зі свого революційного підходу до театру інвалідів. Його ще 1999 року визнали першим у Європі театром, що повністю залучає до творчого процесу людей із фізичними вадами.

У програмі фестивалю бере участь чоловік, що втратив зір, коли в нього стріляли в Лос-Анджелесі. Він використовує драму, поезію та музику, щоб розповісти історію своєї трагедії. Інше шоу подається як "інтимна зустріч публіки" з єдиними у Великій Британії стриптизерами-інвалідами. Ця група називається Crippendales, один із її учасників може пересуватися лише у візку.

Загалом Единбурзький фестиваль, що є найбільшим мистецьким фестивалем світу, триватиме до 10 вересня. Це ціла низка різних артистичних і культурних фестивалів, що проводяться практично одночасно. Початок був покладений ще 1947 року. Це, зокрема, міжнародний фестиваль театру, музики й танцю, фестиваль авангардного театру, кінофестиваль, військовий парад, фестиваль джазу й блюзу, книжковий фестиваль, фестиваль малярства, політики і навіть інтернет-фестиваль.
XS
SM
MD
LG