Доступність посилання

ТОП новини

Міф чи реальність ініціативи Януковича


Тетяна Ярмощук Київ, 16 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи зберуться парламентарі п’ятого скликання під куполом Верховної Ради, щоб скасувати пільги та недоторканність посадовців? Чи пристане опозиція на відповідний заклик Прем’єр-міністра? І наскільки пропозиція Януковича є реальною?

Зняття пільг та недоторканності, і не лише для народних депутатів, але й для всіх посадовців. З такої ініціативою виступив Прем’єр Віктор Янукович: «Давайте знімемо всі пільги. Пільги, недоторканність. Президент, Прем‘єр-міністр, члени уряду, Верховна Рада і народні депутати, і судді – всі однакові перед законом. Я буду розмовляти з Президентом, я внесу таку пропозицію: на початку вересня провести таку акцію у Верховній Раді – зняти до виборів недоторканність і всі пільги з усіх чиновників».

Втім, опозиція не планує погоджуватися на заклик Януковича і приходити у стіни Верховної Ради до парламентських виборів. Перший номер «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Луценко: «Чому я маю вірити цього разу черговим популістським обіцянкам пана Януковича. Партія регіонів – це партія флюгерів, які використовують будь-які популярні, підтримані у народі гасла, і це не означає, що ми їх маємо змінювати. Те, що обіцяє Партія регіонів, ніколи не втілюється у життя. Верховна Рада України розпущена. І робити передвиборчі трюки пану Януковичу, використовуючи неіснуючу Верховну Раду, ми не маємо наміру».

Популізм в Україні стає дійсно недоторканним?

Коли Прем’єр-міністр заявляв про можливість скасування пільг для посадовців у вересні, у стінах парламенту, він розумів, що виконати це неможливо, вважає політичний експерт Вадим Карасьов: «Тут Віктор Янукович нічим не ризикує, тому що він розумів, що це боротьба на рівні гасел, а не на рівні рішень. Це гра на публіку, і такий популізм продовжується. Всі розуміють, що у вересні недоторканність депутатів не може бути скасована. А ось популізм в Україні дійсно стає недоторканним».

Зняття депутатської недоторканності та скасування пільг, є одним з передвиборчих гасел БЮТу та «Нашої України – Народної самооборони». Про необхідність цього неодноразово заявляв і Президент.
XS
SM
MD
LG