Доступність посилання

ТОП новини

Місце народження Сталіна через 70 років після «великого терору»


Богдана Костюк У невеликому грузинському містечку Ґорі, що ховається у глибині Кавказького хребта, добре пам’ятають ім’я автора великого терору 1937 року. У світову історію він увійшов під іменем Йосиф Сталін, тут його пам’ятають ще як Йосифа Джуґашвілі.

Музей Сталіна у Ґорі
У Ґорі розповідають, що вождь Радянського Союзу, «батько народів» Йосиф Сталін дуже любив грузинську народну пісню «Лети, чорна ластівко». А ще він любив традиційні грузинські страви і необмежену владу. Владарював він над однією шостою частиною Земної кулі, на якій досі не загоїлися криваві рани після влаштованого ним великого терору. 70 років по тому до його музею у Ґорі приходять відвідувачі.

Не всі люблять Сталіна. Молодий Зураб, який пив каву в кав’ярні навпроти музею, був членом національно- визвольного руху Грузії, коли розпався Радянський Союз. Він вважає Сталіна ворогом і зрадником Грузії. «Цей музей, ці згадки про Сталіна – це подібне до поклоніння ідолам. Це ніби мода – поклонятися Сталіну, оскільки він тут у Ґорі народився».

Про «помилки» вождя мало говорять

Поруч із Зурабом сидить місцевий дідо і розповідає, що його батько загинув під час чисток 1937, але, на думку старого, Сталін тут ні до чого, його просто усунули від правдивої інформації. Такої ж думки дотримується і чимало відвідувачів музею у Ґорі, які з щирим захопленням ходять його залами, розпитують екскурсовода про дитинство та юнацькі роки Йосифа Джуґашвілі.

Мзія Научашвілі пропрацювала у сталінському музеї понад тридцять років, вона дбайливо зберігає раритетні документи та архівні матеріали, демонструє відвідувачам експонати і про кожен з них може розповісти цілу історію. Для неї Сталін – «геній, якому були притаманні певні помилки», хоча про «помилки» вождя в екскурсіях майже не згадується. За словами Мзії Научашвілі, увагу екскурсантів не акцентують на цих аспектах, згадують про них лише кількома реченнями. «Я тут багато років працюю, і це при тому, що моя родина постраждала у тридцяті роки. Чоловік і брат моєї прабабці були репресовані, але вона Сталіна поважала і казала, що попри репресії він був великою людиною. Вона думала, що Сталін не знав про це, бо у нього були і друзі, і вороги»,— розповідає Мзія.

За Сталіна життя було «правильним»...

Пам’ятник Сталіну в центрі Ґорі
У період так званому великого терору ворогами народу стали і викладачі та учні духовної семінарії, де вчився Йосиф Джуґашвілі. Тепер у будинку колишньої семінарії міститься гімназія Православної церкви – це світле, відремонтоване приміщення. На одній зі стін – фотографії випускників і наставників школи, серед яких є і портрет Сталіна.

Портрети Сталіна можна побачити у багатьох помешканнях у Ґорі. Люди кажуть, що за Сталіна життя було «правильним», що люди не сиділи без роботи, мали змогу працювати і зарплати їм вистачало на життя. Нині Ґорі – одне з містечок, де індустріальне життя завмерло. Тут високий рівень безробіття і все менше надії на покращення життя найближчим часом. А за таких обставин тіні минулого прикрашають сіре сьогодення і зазирають у незнане прийдешнє.
XS
SM
MD
LG