Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет у Росії. Боротьба з екстремізмом чи нова спроба цензури і заборон?


Василь Зілгалов Прага, 16 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня ми вже розповідали про шокуюче відео з кривавими погрозами російських неонацистів, які брутально демонстрували в Інтернеті вбивство таджика і дагестанця. Ця інформація викликала хвилю обурення і дискусії щодо ролі світової Інтернет-павутини у поширенні екстремістської інформації. Це відбувається напередодні оприлюднення зміненого російського закону щодо боротьби з екстремізмом. Багато експертів із побоюванням очікують серйозних обмежень в Інтернеті.

«Доступ до сайту заборонено»
Після появи 12 серпня відео зі стратою російськими неонацистами таджика і дагестанця, багато Інтернет-користувачів вже висловили вимогу суворіше контролювати Інтернет.

Влада «заборонятиме все, що стосується опозиційної політичної діяльності»

Експерт з московського Центру екстремальної журналістики Олег Панфілов каже, що, можливо, контроль за Інтернет-публікаціями і сприяв би боротьбі з поширенням націоналістичної ідеології. Але, на думку Панфілова, це не для Росії.

Олег Панфілов: «Щоб люди не захворювали на ангіну, для цього немає потреби забороняти кондиціонери чи продаж морозива. Влада може із радістю обмежувати діяльність Інтернету, але вона заборонятиме все, що стосується опозиційної політичної діяльності. Періодично стають явними проблеми веб-сайтів, які поширюють матеріали «Друґой Россіі», чи «Націонал-большевисткой партіі». Але нічого не робиться для того, щоб забороняти ідеї нацизму чи фашизму».

Панфілов вважає, що ідея негласної підтримки націоналістичних ідей популярна у російських верхах. Тому, на його думку, влада фактично нічого і не робить для справжньої боротьби із частими вбивствами кавказців чи азійців. Ба більше, як виглядає, російській владі прояви екстремізму в Інтернеті стають у пригоді. Так, зокрема, оглядачі пригадують недавній випадок, коли російський молодик Александр Копцев признався, що влаштував різню у московській синагозі в січні 2006 року саме під впливом націоналістичних сайтів. Для влади це аргумент, щоб узяти під суворий контроль кібер-простір.

Один із авторів нового закону проти екстремізму депутат Держдуми Павєл Крашенінніков домігся, щоб у закон внесли пункти про заборону публічно навіть обговорювати «екстремістську діяльність», а також друкувати і розповсюджувати все, що характеризується словом «екстремістський матеріал».

Будь-яка критика влади – екстремізм?

Ігор Яковенко, генеральний секретар Спілки російських журналістів заявив Радіо Свобода: «Екстремізм – це страховисько, яке виконує функції «ворога народів» сталінських часів. Будь-яка критика влади, соціального невдоволення підтасовується під поняття "екстремізм". І не лише журналісти, але й страйкуючі робітники АвтоВазу».

Уже нині влада забороняє, наприклад, товариству «Меморіал» публікувати на своєму сайті інтерв’ю з російським муфтієм про судовий процес над радикалами з ісламського угруповання "Хізб уль-Тагрірі", бо ця організація заборонена в Росії у 2003 році. Заборонять і інші інтернет-публікації, в яких засуджуються прояви насильства силових структур. І все це робиться в Росії під приводом «боротьби з екстремізмом».

Разом із тим експерти кажуть, що владі, коли російськомовний Інтернет є глобальним явищем, не під силу контролювати кібер-простір.
XS
SM
MD
LG