Доступність посилання

ТОП новини

Пільги і привілеї українських політиків і чиновників очима київських журналістів


Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Юрій Луканов, ведучий Зиновій Фрис, Оксана Козак, Віктор Мороз
Гості: Оксана Козак - політичний оглядач "Главреда", Юрій Луканов - автор політичних книжок, Віктор Мороз - політичний оглядач журналу "Кореспондент".

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Пільги, привілеї, недоторканність українських політиків і чиновників... Чому так багато і часто говорять про це самі політики? Чому напередодні дострокових парламентських виборів? Чому мовиться про привілеї одних і замовчуються привілеї інших? Що матиме від можливого скасування пільг і привілеїв звичайнісінький українець? Такі і подібні питання ми спробуємо розглянути у нашій передачі.

Колеги, на вашу думку, наскільки актуальна, серйозна чи навіть доленосна тема пільг на тлі політичної кризи, якій чимало незалежних спостерігачів не бачать кінця-краю і після дострокових виборів?


Оксана Козак: Я думаю, що першою причиною виникнення от цієї теми є те, що людям це подобається.

Я сама запитувала у багатьох людей, старших більшою мірою, і вони говорили про те, що, так, уже давно потрібно було це зробити, скільки можна, щоб депутати в принципі мали все і дозволяли собі все.

Інша річ, що буде після виборів? Інша річ, чи не будуть знайдені певні механізми, які компенсують, якщо навіть ця недоторканність буде подолана, тобто...

Тобто, можуть знайти причину, щоб якось легенько цю тему забути...

Оксана Козак: Так. Але людям зараз це подобається.

Людям подобається. Є соціологічні дослідження, які підтверджують: людям це страшенно подобається. Крім того, сьогодні пан Колесников з Партії регіонів взагалі запропонував платити депутатам середню зарплату, тобто більше тисячі гривень і скасувати недоторканність для Президента і для всіх-всіх - всі рівні перед законом...

Юрій Луканов: Про Колесникова я анекдот розкажу, перефразовуючи.

Приходить Колесников, влаштовується депутатом у ВР, а йому кажуть: “Ваша зарплата буде така-то”. А він каже: “Як, мені ще й зарплату будуть платити?”

Розумієте, оця тема недоторканності робиться, по-перше... Два аспекти. Чому подобається людям? Тому що люди відчувають соціальну несправедливість, тому що вони знають, що люди при владі, вони є при кориті і почуваються набагато вільніше, ніж люди, так звані пересічні громадяни. Через це їм подобається.

По-друге, це те, що ця тема “розкручується” абсолютно за законами політичної пропаганди у період виборчої кампанії. Згідно з класикою, вибирається одна-дві, максимум три теми, вони весь час педалюються.

Зараз найголовнішою темою стала тема недоторканності, яка справді людям подобається, тому відповідно політики на цьому грають.

Пане Мороз, що, справді немає важливішої теми, ніж недоторканність і пільги, про які тільки й чуємо щодня?

Віктор Мороз: Мабуть, є, і, мабуть, дуже багато.

Загалом я приєднаюся до того, що людям багато що подобається. Людям ще більше сподобалося б, якби у депутатів взагалі зарплату зняти і всі пільги. Це ще більше сподобалося б людям. До речі, від цього депутати ВР не втратили б.

Але мені здається, що ця ситуація, то це ситуація провінційності і дитячої хвороби українського політикуму, в тому числі і політиків, які стоять на чолі країни.

Мені здається, що Президент України дезорієнтував суспільство отаким пріоритетом і направив його перед такими важливими виборами в трохи інше русло. Мені здавалося, що сьогодні на порядок дня все рівно стає проблема цивілізаційного вибору, якого до сих пір не зробила Україна, в принципі той орієнтир, який мав би зробити Президент, але він цього не зробив.

До речі, опозиція, Президент першими, власне, заговорили про скасування недоторканності, про скасування пільг.

Потім Янукович вчора виступив. І це було для багатьох, наскільки я розумію, несподівано, тому що він пішов ще далі.

Пан Колесников пішов сьогодні ще далі. І, здається, ідею хочуть довести до абсурду, пані Козак?


Оксана Козак: Можливо, довести до абсурду.

Щодо Партії регіонів, до речі, з цією ідеєю Колесникова, то так якось стається, що у всіх своїх ідеях, меседжах суспільству вони там на півкроку відстають від тієї ж “НУ”, починаючи від майданів, які не вони придумали, закінчуючи знову ж таки цими середніми зарплатнями та підвищенням пенсій. Це все є у всіх.

Наразі я хотів би трішечки навести статистики.

На утримання Секретаріату Президента, де працює 619 осіб, держава витрачає 777 мільйонів гривень. А на апарат Верховної Ради, де працює майже вдвічі більше людей, 1110, витрачають 719 мільйонів.

Тим не менше Віктор Ющенко пропонує скасувати пільги депутатам Верховної Ради і ні слова про скорочення чи позбавлення пільг Секретаріату. Чому така вибірковість? Чим її можна виправдати? І чи можна виправдати?


Юрій Луканов: Так, це очевидно. Політики, вони, грубо кажучи, “мочать” своїх опонентів і виправдовують себе, тому й така вибірковість.

Насправді політики, як пані Оксана казала, знайдуть механізм, щоб якісь компенсації щодо позбавлення депутатської недоторканності, якщо таке буде здійснене, то вони знайдуть можливість цього уникнути, оскільки в усіх політичних силах є дуже багато політиків, які в цьому зацікавлені.

Тобто, вони пов’язані спільним інтересом корупційним, тому вони нам “вішають локшину на вуха”, пересічним виборцям, як кажуть, а самі тим часом думають, як би собі спільно “прокрутити” яку-небудь чергову оборудку.

Пане Мороз, в яку суму обходиться пересічному платникові податків один день відпочинку на державній дачі чи то Віктора Януковича, чи то Віктора Ющенка? Ми знаємо ці цифри?

Віктор Мороз: Я гадаю, що про це ніхто не знає.

Чому журналісти про це мовчать? Чому мовчать платники податків? Це ж їхні кровні гроші, вони мають право знати.

Віктор Мороз: З приводу поїздки Януковича до Барселони оприлюднювалися цифри. Там щось біля 200 тисяч доларів ця поїздка обійшлася.

Так ми і не знаємо, чи ці гроші з бюджету, чи це з приватного...

Віктор Мороз: Ні, це не з бюджету. Про це писала “Українська правда”. Це якогось незрозумілого походження, не з бюджету були гроші. Але не Януковича.

Але скажіть, чому інформація про ті дачі, про те все... Чому й досі український обиватель (в хорошому сенсі цього слова) не знає цих цифр? Чому це, як в СРСР?

Віктор Мороз: Я скажу одне, що ситуація тим хороша для нас... Вона страшенно паршива для “НУ” і для Президента. Президент, по суті, завалив у даному випадку виборчу кампанію “НУ”, мені так здається.

Саме тому, що він взяв на озброєння цю тему?

Віктор Мороз: Так, завалив. І відповідь блискуча Януковича, якому підказали, очевидно, його радники останніми днями, просто дивовижно перевертає все догори дном.

Якщо перед цим ініціатива була за Президентом і всі ініціативи, які він висунув останнім часом, то це справді було щось нове, свіже, і ті 20 перших осіб у “НУ” – це був який, принаймні, посил чи, принаймні, заявка на поліпшення, на оновлення.

Але, з іншого боку, таким педалюванням цієї теми і контрвипадом Януковича, який довів ситуацію до абсурду, то, чесно кажучи, гріх було б не скористатися з цього, не довести ситуацію до абсурду. Він абсолютно звів цю ідею нанівець.

Але все рівно, мені здається, суспільство від цього виграє, бо чим більше вони будуть говорити про пільги, чим більше вони будуть змагатися за те, щоб виставити ці пільги на політичні торги виборчі, від цього виграє країна, бо вони потроху змушені будуть від них відмовлятися.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG