Доступність посилання

ТОП новини

Криза в Туреччині; пам''ять жертв комунізму; «мертвий сезон» журналістики (огляд європейської преси).


Олекса Семенченко Лондон, 16 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорює ситуацію в Туреччині після оголошення міністром закордонних справ Абдулахом Ґюлем наміру знову балотуватися в президенти. Видання звертаються, зокрема, і до теми спадщини комунізму.


Міністр закордонних справ Туреччини Абдулах Ґюль сказав, що вдруге кандидуватиме у президенти. Перша спроба весною не вдалася через спротив опозиції. Це призвело до проведення позачергових парламентських виборів, в результаті яких ще більше зміцнилося становище правлячої поміркованої ісламської партії Справедливості та розвитку.

Проти кандидатури Ґюля виступає армія, і не відомо, як вона відреагує на його наміри. Іспанська La Vanguardia вважає: «Становище змінилося відтоді, як парламентські вибори збільшили перевагу ісламістської партії Справедливості та розвитку над опозицією. На додаток до цього кандидатуру Ґюля підтримують дві менші парламентські партії, що дає кворум для надії на перемогу в президентських виборах, призначених на серпень. Ґюль присягнувся берегти республіканські цінності, проте цю людину відкидають світське суспільство та армія. Опозиція заявила, що знову бойкотуватиме вибори. Існують побоювання, що армія може втрутитися, як це сталося 1997 року, щоб повалити ісламістський уряд. А це, без сумніву, мало б тяжкі наслідки для європейського майбутнього країни».

В Естонії встановлять пам’ятник жертвам війни за незалежність1918-1920 рр

Естонське видання Postimees коментує оголошення урядом країни тендера на дизайн пам’ятника жертвам війни за незалежність1918-1920 років. Газета високо оцінює план збудувати 28-метрову колону до 90-ї річниці початку цієї війни: «Довга затримка у справі будівництва монумента свободи було ганьбою для країни. Ще перед Другою світовою війною були плани створення такого монумента, 2001 року теж мав бути оголошений тендер. У час, коли навіть у Вашинґтоні є пам''ятник жертвам комунізму, дивно, що ми не маємо монумента, який відзначає події, що вели до незалежності».

Румунія відзначає 70-річчя початку сталінського терору

Дещо інший аспект подолання наслідків комуністичного тоталітаризму порушує румунська Romania Libera. Румунія відзначає 70-річчя початку сталінського терору, й газета розмірковує: «Комуністичним партіям Заходу та організаціям, що успадкували їхні ідеї, слід нагадати, якими сліпими і нерозумними вони тоді були. Коли і як буде згадано жахливу метафізичну нездатність більшості європейських інтелектуалів, що не спромоглися бути водночас і антифашистами, і антисталіністами? Слід пам''ятати маніпуляції європейських інтелектуалів, що дозволили диктаторам убивати без розбору».

Екологи протестують

Британський тижневик Economist пише про протести проти кліматичних змін у світі, які цього тижня відбуваються біля лондонського летовища Гітроу: «Учасники кампанії сподіваються, що завадивши роботі летовища, яке обслуговує 200 тисяч пасажирів щодня, вони допоможуть справі… Багато екологів вважають, що проблему (глобального потепління) можна розв''язати, якщо люди припинять літати. Подорожчання квитків відлякає туристів, для яких ціна є важливим чинником… Авіакомпанії повинні відповідати за забруднення, яке вони спричиняють. Тож будь-хто, кому подорожчання квитків унеможливило відпочинок в Іспанії, мусить подумати про відпочинок у таборі протесту біля Гітроу».

Нема про що писати

Тим часом швейцарське видання Le Temps дивиться на Париж очима свого кореспондента, який повідомляє, що в цю пору року там нічого не відбувається. Безліч крамниць зачинені на сезонний відпочинок. У серпні Париж, зауважує він, нагадує «Потьомкінське село, де нема мешканців, а будь-яка діяльність зупинилася. Зупинилася до кінця місяця практично вся країна… Мас-медіа не залишилося нічого, про що можна було б повідомляти… Le Figaro, наприклад, на першій сторінці пише про великий успіх прокату велосипедів у Парижі. А політичні сторінки, зазвичай 4-5 на день, зовсім зникли від початку тижня. Це тому, що президент Ніколя Саркозі не дає нам жодних новин по тому, як пообідав із сім''єю Буша в неділю».
XS
SM
MD
LG