Доступність посилання

ТОП новини

Кому належатиме майно членів організованих злочинних груп у Польщі?


Єва Поштар Варшава, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський уряд ухвалив законопроект, згідно з яким у членів злочинних груп, засуджених до терміну понад 5 років, має бути конфісковане все рухоме та нерухоме майно. Це стосується також майна, яке мафіозі передали найближчій родині та третім особам. Польські політики відкрито заявляють, що йдеться про те, щоб серйозних правопорушників закону «зробити жебраками».


Проект закону про конфіскацію майна засуджених членів організованих злочинних груп – чергова ініціатива польського міністра юстиції Збігнєва Зіобро. Польський уряд нещодавно схвалив законопроект на закритому засіданні. Цей документ відкриває черговий етап реформування польського карного права.

Міністр юстиції Збігнєв Зіобро заявив: «Суть цього проекту зводиться до того, щоб державній конфіскації підлягав би весь маєток членів організованих злочинних груп і не лише той, що був придбаний під час ведення злочинної діяльності».

За рішенням суду, конфіскації майна підлягатимуть порушники закону, засуджені на 5 і більше років за належність до організованого злочинного угруповання або за причетність до проведення терактів. Конфіскації має підлягати також майно, юридично передане членам найближчої родини, а також третім особам. До судової відповідальності можуть бути притягнуті і посередники у продажі майна.

Часто злочинець після покарання повертався до шикарних дач, забезпеченого життя

За словами Збігнєва Зіобро, держава, відбираючи майно у злочинців, доведе їх до фінансового краху. Досі бувало так, що член організованої злочинної групи, відбувши покарання, повертався до шикарних дач, автомашин та забезпеченого життя.

Збігнєв Зіобро: «Законопроект упроваджує норму, згідно з якою все майно правопорушника визнається судом як таке, що було накопичене нечесним способом. Однак законопроект також дає засудженому можливість довести, що його майно має законні джерела. Якщо це буде доведене, засуджені можуть домагатись від держави повернення майна».

Міністр юстиції наголошує, що польський уряд використав досвід функціонування подібних законів у Великобританії та Італії. Збігнєв Зіобро сподівається, що, незважаючи на політичну бурю, яка нависає над польським парламентом, депутати невдовзі затвердять цей урядовий законопроект.
XS
SM
MD
LG