Доступність посилання

ТОП новини

Туреччину очолить ісламіст?


Василь Зілгалов Прага, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Керівнику МЗС Туреччини не вдалось перемогти на президентських виборах у першому турі під час голосування у парламенті. Абдуллах Ґюль отримав трохи менше від необхідних у перших двох турах двох третин голосів депутатів. Як очікують, Ґюль переможе в третьому турі, коли для обрання буде досить половини голосів. Другий тур голосування в парламенті призначений на кінець цього тижня, 24 серпня, а третій – на 28 серпня. 56-річний Абдуллах Ґюль є представником правлячої Партії справедливості та розвитку. Як стверджують експерти, нинішні вибори президента в меджлісі носять формальний характер – Ґюль впевнений у своїй перемозі. Але представники парламентської опозиції, зважаючи на зв’язок Ґюля з «політичним ісламом», відмовляються підтримати його.


У травні цього року перша спроба Абдуллаха Ґюля стати президентом Туреччини провалися. Тоді країну охопили мільйонні протести світських сил, що супроводжувалися погрозами армії втрутитися в цей процес. Як наслідок — Ґюль відмовився від подальшої участі у процесі виборів у меджлісі і зняв свою кандидатуру. Але після дострокових парламентських виборів 22 липня, коли Партія справедливості і розвитку отримала більше аніж упевнену перемогу, Ґюль знову став першим кандидатом на посаду президента.

Два інших кандидати – представник партії націоналістичного руху, колишній міністр оброни Сабахаттін Чакмакоґлу та Тайфун Ічлі від маленької Демократичної лівої партії – не мають ніяких шансів на перемогу. Бо із 550 членів парламенту Партія справедливості та розвитку має 341 місце. Але й для перемоги відразу у першому турі цих голосів Ґюлеві виявилося замало. Потрібно щонайменше 367, так само, як і в другому турі. Лише у третьому турі для перемоги вистачить 267 голосів.

Ґюль обіцяє стояти на світських принципах

Тим часом Ґюль знову заявив, що зобов’язується стояти на світських принципах і бути президентом усіх турків. Та й сама біографія Ґюля свідчить про це. Народився він 29 жовтня 1950 року в місті Кайсери. Вивчав економіку в Стамбульському університеті, стажувався в Лондоні. З 1991 року викладав міжнародний менеджмент. Депутатом парламенту був з 1991 по 1995 роки. Потім працював в уряді – від міністра до прем’єра в 2002-2003 роках, коли, як прихильник європейської інтеграції Туреччини, досяг домовленості про переговори з ЄС про членство його країни в спільноті.

Відомий турецький експерт, постійний автор лондонського «Економісту» Амберін Заман в інтерв’ю Радіо Свобода, говорячи про критиків Ґюля, зазначила: «Вони мусять судити про пана Ґюля на основі його власних заслуг. Його послужний список поки що вказує, що він такий же добрий міністр закордонних справ, як будь-яка світська людина. Точніше, він навіть набагато кращий». Армія не втручатиметься?

Амберін Заман також наголошує, що армія Туреччини останнім часом не висловлювала великого бажання втручатися у ситуацію, що склалася з обранням президента.

Отож, під час третього туру виборів, 28 серпня, Туреччина, очевидно, вже матиме свого президента. Варто також нагадати, що основні політичні сили країни раніше обговорювали також можливість всенародних виборів президента Туреччини в листопаді цього року. Але для цього потрібні зміни в Конституції країни.
XS
SM
MD
LG