Доступність посилання

ТОП новини

64 багатоповерхівки в Ужгороді примусово відключили від централізованого теплопостачання


Надія Петрів Ужгород, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Примусове відключення від центрального опалення. Така доля чекає на кілька десятків ужгородських родин, які не мають коштів на встановлення індивідуальних систем теплозабезпечення. Міська влада примусово відключає від централізованого опалення ті багатоповерхівки, в яких 80 відсотків квартир мають автономне опалення. Як зимувати тим, хто не має новітніх благ цивілізації, невідомо…


Великі борги за опалення та гарячу воду, постійні прориви тепломереж — такі проблеми змусили ужгородських чиновників задуматися, як обігрівати жителів міста взимку. Вихід «знайшовся сам»: мешканці масово почали встановлювати індивідуальні системи опалення, які й квартиру обігрівають, і гарячою водою забезпечують, і економлять родинний бюджет.

Однак проблема все ж таки виникла: в Ужгороді з’явилося чимало будинків, в яких може 6-7 родин із 36-ти обігрівалися централізовано.

Начальник міського господарства Ужгорода Іван Крайниківський повідомив: «Якщо у будинку у 80 відсотках встановлене індивідуальне опалення, то доцільності економічної опалювати цей будинок, тобто забезпечувати його центральним опаленням, стало невигідним. Дуже великі витрати йдуть по мережах, стояках тощо».

Не всі мають гроші на індивідуальне опалення

Ужгородські чиновники радять тим мешканцям, які ще не мають індивідуальних газових котлів, встановити їх якнайшвидше. Інакше взимку люди залишаться без тепла і гарячої води. Але такі пропозиції підходять далеко не всім.

38-річна ужгородка Світлана сама виховує двох дітей і каже, що для обладнання її двокімнатної квартири автономним опаленням потрібно щонайменше 2 тисячі доларів. Таких грошей жінка не має.

Світлана: «Зараз міська влада відключає від опалення наш будинок, бо 80 % мешканців спромоглися поставити собі автономне опалення. На жаль, я належу до тих 20 відсотків, які цього зробити не можуть. Було б добре, якби міська влада спромоглася ініціювати такі кроки, щоб надавати якісь пільгові кредити, бодай безвідсоткові, щоб ці 2 тисячі доларів, які підуть на облаштування автономного опалення, можна було виплатити протягом 2-3 років».

Влада обіцяє допомогти малозабезпеченим

Ужгородська влада обіцяє допомогти малозабезпеченим. Начальник міського господарства Ужгорода Іван Крайниківський каже, на це виділили з міського бюджету 100 тисяч гривень, розробили схему допомоги.

Іван Крайниківський: «Із малозахищеними громадянами, якщо такі живуть у будинках, які вже відключені від централізованого теплопостачання, будемо питання вирішувати. Є кошти на це, передбачені в міському бюджеті, є створена спеціальна комісія з залученням працівників соціального захисту, яка й буде перевіряти родину і вирішувати по ній питання».

Газовики надали дозвіл лише окремим мешканцям

Однак і попри всю допомогу чиновників ужгородці з так званими «автономками» таки можуть залишитися взимку без тепла. Поки що із 64-х будинків дозвіл на встановлення індивідуального опалення отримали з десяток. Це пояснюють проблемами з газом. У «Закарпатгазі» кажуть, не всі внутрішньобудинкові системи розраховані на додаткові потужності. Вони вийдуть з ладу, якщо запрацюють усі встановлені газові котли. Щоб уникнути аварій, газовики радять людям встановлювати труби більшого діаметру на стояках та замінювати фасадні і підвідні газопроводи. На це потрібні додаткові кошти й певний час. Його ж до початку опалювального сезону вже не так і багато…
XS
SM
MD
LG