Доступність посилання

ТОП новини

Подзвони мені анонімно!


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи звертаються кияни за порадами психологів набираючи номер телефонів довіри? /images/photo/SL_20.08.2007_n1.jpg Олександр, двірник: - Я чесно кажучи, не вірю. Вирішую усі питання сам, адже самому вихід знайти легше, ніж звертатися до когось. /images/photo/SL_20.08.2007_n2.jpg Катерина, гардеробниця: - Намагаюся щоб у всьому тільки рідні допомагали, та й то порадою: або сестра, або чоловік. /images/photo/SL_20.08.2007_n3.jpg Віталій, безробітній: - Ні, немає потреби до них звертатися. Вирішую тільки сам, радячись із жінкою. /images/photo/SL_20.08.2007_n4.jpg Антоніна, студентка: - Вирішую такі питання завжди сама. Допомагають іноді книги Фрейда по психології. /images/photo/SL_20.08.2007_n5.jpg Ігор, директор приватної фірми: - Я самодостатня людина і звик всі питання вирішувати самостійно, принаймні порадившись із своїм найближчим другом – дружиною. І всі “вузькі місця” ми вирішуємо спільно вже 30 років. Наталка Коваленко, Сашко Лащенко В Україні з’явився новий «телефон довіри». Під гаслом «Чесним виборам - «лінію довіри». Служба Безпеки України теж відкрила такий телефон. Усім, хто побачить порушення їхніх виборчих прав, пропонують дзвонити до регіональних управлінь СБУ. Працює лінія цілодобово. Як пообіцяв в.о. голови Служби безпеки Валентин Наливайченко, інформацію про виборчі порушення перевірять і передадуть Генеральній Прокуратурі та Центральній Виборчій Комісії.


Загалом телефони довіри – поширена практика, починаючи від ліній для скривджених дітей, дружин, постраждалих від насилля чоловіків і закінчуючи телефонами довіри державних органів. На запит з ключовим словом - телефони довіри - було знайдено 393 000 одиниць, і це тільки на одному з пошукових сайтів мережі Internet.

Чи часто дзвонять на такі телефони? На яку допомогу можна розраховувати? І як до цього ставиться суспільство?

Дистанційна психотерапія – телефоном

«Кожного дня звертаються 30-40 киян. Вік абонентів дуже різний: від 15-18 до 70 років. Але найчастіше телефонують підлітки й 20-річні юнаки та дівчата, котрих хвилюють проблеми, пов''язані з ВІЛ-інфекцією, хімічними залежностями, проблеми здоров''я, а зокрема підозра на ВІЛ/СНІД»(http://www.ssm.kiev.ua/zmi/zmi_004.html)


Якщо в Америці люди із психологічними проблемами люблять ходити до психоаналітиків, то донедавна в Україні з будь-якими проблемами ( в тому числі і серйозними — як наркоманія чи психічно хворий родич) люди не потребували професійної оцінки або допомоги. Усе вирішувалося просто: подруга-кухня-пляшка горілки, коньяку або просто чай; поплакалися, поскаржилися, підтримали одне одного — від серця відлягло, і життя триває. Тепер в Україні з’явилися психологи – але візит до гарного психолога коштує 150 гривень на годину та й скільки психолог розбиратиме твою проблему, невідомо. Як з’ясувалося, на “телефонах довіри” працюють такі ж психологи.

Киянин Андрій давно вже полюбляє пропустити чарку-другу, хоча ніколи п’яницею себе не вважав, був упевненим, що завжди зможе зупинитися. Але останнє заглядання у пляшку затягнулося, тиждень запою, ніяк не вдається впоратися із зеленим змієм. Тому, соромлячись іти до лікаря, звернувся до лінії “Психологічної допомоги з проблем алкогольної залежності”. Тут із ним поспілкувалися, спробували переконати кинути пити і надали телефон наркологічної клініки. Диспетчер відповів:

«Якщо залежність уже існує, розраховувати на те, що ви зможете випити трошки і стриматися – це дуже легковажно. Ми не займаємося лікуванням наркологічних захворювань. Ми працюємо при психоневрологічному диспансері».

Киянка Аліна звернулася по телефону довіри після кількаразових спроб чоловіка її "повиховувати":

«- Добрий день! - День добрий! - У мене чоловік випиває, руку може підняти. Діти... До розлучення не хочеться доводити. Порадьте, що робити. - Порад психолог не дає, він дає можливість розібратися в ситуації і допомогти знайти шляхи виходу з неї. А вже потім людина самостійно доходить рішення. Ви можете по телефону спробувати, але на це набагато менше часу відводиться. А можна записатися на прийом до нашого психолога, і ви отримаєте півтори години роботи з психологом».

З іншого боку, психолог – нова професія та наука для України.Наскільки адекватною може бути порада людини з невідомо якою кваліфікацією? Чим може взагалі допомогти людина, яка відповідає на дзвінки? Який сенс від такого спілкування? Святослав Скоробагатько, психолог "Лінії дитячого психолога", переконує – такий сенс є і дуже великий:

«Цей телефон довіри є надзвичайно необхідний для суспільства, тому що проблеми найрізноманітніші. І широченний спектр проблем, з якими люди не можуть звернутися до своїх близьких. А найчастіше це проблеми молоді та юнацтва, коли молода людина, наприклад, програла значну суму в карти і не знає, як і до кого звернутись, тоді вона може зателефонувати сюди. Або ж звертаються, коли людина в стані наркотичного сп’яніння чи в неї ломка, але в той же час вона хотіла б позбавитися цієї залежності».

«Телефони довіри» в Україні працюють цілодобово, анонімно, конфіденційно й безкоштовно. Але, найголовніше, неупереджено до клієнта, тобто до нас із вами. Звісно, від консультантів вимагається чіткого дотримання правил роботи. Як з''ясувалося, особи співробітників приховані під грифом "цілком таємно". А про те, де ж саме працюють, вони не розповідають навіть близьким родичам.

«Телефони довіри» для законослухняних сусідів

Ефективний спосіб ловити крадіїв електрики використовують на Тернопільщині. Якщо вірити місцевим енергетикам, понад двадцять таких злодіїв вдалося “вивести на чисту воду” від початку року завдяки телефонам довіри. Взагалі-то різні пильні мешканці Тернопільської області понад сто разів дзвонили, щоб розповісти владі про те, як їхні сусіди крадуть електроенергію. І у 22 випадках такі сигнали виявилися правдою – розкрадачів викрили та оштрафували. Останніми роками майже всі державні органи відкривають лінії довіри.

Як реагують державні органи на дзвінки «телефонів довіри»?

Загалом на телефони СБУ звертаються з різноманітних питань, констатує Юрій Валерійович, працівник гарячої лінії Служби безпеки. Дзвонять і так звані аноніми, дзвонять і брехуни. Але, як запевняє Юрій Валерійович, усі дзвінки ретельно перевіряють:

«Будь-які питання: стосовно і міліції, і прокуратури, і СБУ, і правопорушень, і господарчої діяльності. Якщо якісь питання не стосуються СБУ, ми надаємо громадянам телефони відповідних служб, хто займається цим питанням. Всі питання, що належать до СБУ, ми розглядаємо. Якщо громадянин може представитися і залишити свою адресу і телефон, співпрацюємо. Якщо громадянин може приїхати до нас у приймальню (м. Київ, вул. Володимирська, 35), то приходить з паспортом і вирішує своє питання – чи подає заяву, чи йому дають довідку. Анонімна інформація перевіряється.Буває, підтверджується інформація, але, як показує практика, більше інформації «липової».

Є своя лінія довіри і у податківців, як розповіла нам Наталя Миколаївна, співробітниця податкової служби у Києві. Телефонують, щоб довідатись, де розташована та чи інша районна Податкова, як отримати ідентифікаційний код тощо. А ще чимало у дзвінках “конвертної тематики”.

«Найбільше дзвінків щодо “заробітної плати в конвертах”, що ніде не реєструються, не сплачують податки. Коли у громадян виникають проблеми, вони звертаються і говорять нам: маленька заробітна плата, конфлікт на підприємствах. Проходять перевірки у нас по районних ДПІ, і ми передаємо цю інформацію керівництву. Якщо встановлюється, що нарахування є, а виплати немає, тоді ми можемо вдатись до якихось заходів, щось зробити ».

Сімдесятидворічна колишня провідниця Валентина Сергіївна вже двадцять років обдзвонює різноманітні державні інстанції, вимагаючи гідної пенсії по інвалідності. Телефонувала вона і по “лініях довіри”. Але грошей, які, як вона вважає, їй не доплачують, так і не отримала.

«Так, дзвонила! Зараз я чекаю відповіді. І я жду, заглядаю тільки в ящик, а мені немає. Я клопочуся, клопочуся. У мене там, у державі, близько 30 тисяч гривень грошей. Та хоча б мене взяли у соціальний захист! Ну, не знаю. Не доб’юсь».

Хоча телефон, як апарат для передавання звуку на відстань, запатентували ще в другій половині дев’ятнадцятого століття, перша “лінія довіри” з’явилася тільки наприкінці п’ятдесятих років минулого століття. Англіканський священик заснував її у Лондоні, намагаючись відвернути від відчайдушного кроку потенційних самогубців. Відтоді телефони довіри є популярними по всьому світу. Україна не виняток.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG