Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з ґданським суднобудівним заводом?


Єва Поштар Варшава, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До вівторка керівництво суднобудівного заводу "Ґданськ" та польське міністерство економіки мало повідомити Європейській комісії своє рішення про реструктуризацію та приватизацію компанії. На думку керівництва компанії та профспілок, найімовірнішим інвестором є українська компанія "Індустріальний Союз Донбасу".


Польське міністерство економіки просить у Єврокомісії згоди ще на 3 роки продовжити реструктуризацію суднобудівного заводу "Гданськ". Майбутньму інвестору має належати 75 % акцій суднобудівної компанії. Hайімовірнішим кандидатом cеред учасників приватизаційного конкурсу є українська компанія "Індустріальний Союз Донбасу".

"Індустріальний Союз Донбасу" врятує ґданське суднобудівництво?

Член наглядової ради компанії, голова заводської профспілки «Солідарність» Роман Галензевський вважає, що ІСД — це солідний партнер. Вони дотримались соціальних зобов''язань, які взяли на себе під час приватизації металургійного комбінату "Гута Ченстохова", каже він. «Вважаю, що коли б вони дотримались подібних зобов’язань щодо відомого у Європі суднобудівного заводу "Ґданськ", тоді перед українською компанією міг би відкритись шлях для інвестицій у Європі»,— стверджує Галензевський..

У вівторок минув термін, який Єврокомісія призначила польському міністерству економіки та суднобудівному заводу щодо скорочення виробничої потужності заводу. У разі, якщо потужність не буде зменшена, завод має повернути 25 мільйонів євро, отриманих у вигляді субсидій, а це призвело б до занепаду заводу. Вимоги Єврокомісії спричинені тим, що законодавство ЄС в умовах вільного ринку забороняє державам впливати на виробничу потужність підприємств. Так було останніми роками, коли державні гроші рятували від краху заборгований суднобудівний завод "Ґданськ".


Чи погодиться ЄС з польською пропозицією?

На думку керівництва суднобудівної компанії, процес реструктуризації має бути проведений не відразу, а упродовж найближчих трьох років. Член наглядової ради компанії Роман Галензевський переконаний, що принцип рентабельності заводу може бути досягнутий лише за умов проведення інвестицій. «Ми говорили про це від початку Єврокомісії, що 2011-й рік буде реальним терміном. Здійснення цього плану — це основна передумова приватизації, яку ми ставимо майбутньому інвестору»,— каже він.

Якщо Єврокомісія погодиться на запропонований компроміс, тоді на суднобудівному заводі "Ґданськ" протягом трьох років будуть закриті три стапелі для кораблів. Натомість новий інвестор збудує один потужний плаваючий док, що обійдеться йому близько 100 мільйонів євро. Українська компанія ІСД зараз володіє 5% акцій суднобудівної компанії "Ґданськ". На заводі працює 3 тисячі робітників. Річний прибуток компанії близько 3 мільйонів євро.

Суднобудівна компанія "Ґданськ" — це один із найбільших польських заводів такого типу, а також колиска суспільного руху "Солідарність". Саме тут колись працював колишній президент Польщі, лідер «Солідарності» Лех Валенса.
XS
SM
MD
LG