Доступність посилання

ТОП новини

Хто й навіщо нав’язує Закарпаттю кадри?


Надія Петрів Ужгород, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпаттю нав’язують кадри. Обласна влада каже, на ключові управлінські посади призначають людей, які переважно не мають уявлення про запропоновану роботу. Крім того, з місцевою владою ніхто призначення не погоджує, що суперечить закону. Політологи та соціологи вважають такі дії з боку столичних чиновників розставлянням «своїх» людей для забезпечення певних цілей.

Полігон для кадрових війн. Так називають Закарпаття місцеві жителі останні півроку, протягом яких в області тривають численні кадрові перестановки. Можливо, нові призначення не так би зачепили область, якби їх погоджували з місцевою владою, як того вимагає чинне законодавство. Однак обласну владу попереджають про чергове призначення зазвичай за годину до офіційного представлення нового керівника перед працівниками вже власне закарпатських управлінь та відомств. Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші називає таку урядову політику узурпацією влади.

І наводить приклад — реорганізацію та кадрові зміни в управління лісового господарства області. Він розповідає, що назву комітету (Комітет лісового господарства реорганізований у Комітет лісового господарства і мисливства - від. Ред.) додали одне слово, практично не змінили повноваження цього комітету й, відповідно управління, нічого не добавили, але під це змінили положення, в якому вилучили вимогу погодження з обласними адміністраціями при призначенні штатів і повне підпорядкування тільки Комітету лісового господарства. «Уявіть, 52 % лісів України – в Закарпатті, тобто, це була просто спроба підпорядкувати собі фактично цілу галузь», — каже Гаваші.

14 змін в обласних управліннях в цьому році

Керівника лісового господарства в Закарпатті обласна влада таки відстояла. Цьому сприяли й численні мітинги працівників усієї обласної лісової галузі, які вимагали в Києва дослухатися до місцевої думки. Однак на цьому кадрові проблеми в області не закінчилися. Наразі в судах різних інстанцій оскарження призначень в управлінні земельних ресурсів, контрольно-ревізійному управлінні області, на кількох державних підприємствах. Загалом від початку 2007 року на Закарпатті зміни керівників відбулися в 14 обласних управліннях, установах та організаціях. Більшість – без погодження з місцевою владою.

Закарпатський політолог Олександр Кривий усі події навколо кадрових непорозумінь у Закарпатті пов’язує з майбутніми виборами.

Певною мірою опонує політологам відомий закарпатський соціолог, керівник Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор. На його думку, це не обов’язково пов’язане з виборами, це просто продовження традицій і старої політики. «Має бути своя людина, на яку можна покластися, яка може щось приховати, яка може зробити ті показники, які необхідно, яка не здасть…», — вважає соціолог.

Керівник області каже, ще місяць тому наскаржився на нерозумну кадрову політику особисто Прем’єр-міністру України Віктору Януковичу. Той одразу дав доручення розібратися, в чому ж річ. Однак, як каже Олег Гаваші, досі ніяких кадрових «розборок» не відчутно…
XS
SM
MD
LG