Доступність посилання

ТОП новини

Заступник Державного секретаря США з політичних питань: Ми ще маємо час для дипломатичних переговорів з Іраном


Василь Зілгалов Прага, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На початку тижня заступник Державного секретаря США з політичних питань Ніколас Бернс був високим гостем і головним учасником круглого столу Радіо Свобода та спілкувався з журналістами в празькому офісі під час відеоконференції з Вашинґтона. Головною темою дискусії були стосунки США і світової спільноти з Іраном з приводу зупинення його ядерної програми. Ніколас Бернс наголосив, що насамперед мають бути вичерпані дипломатичні ресурси, перш ніж перейти до інших варіантів переконання Ірану. Бернс також не погодився з тим, що нещодавнє рішення Ірану відновити співпрацю з МАҐАТЕ у повному об’ємі має призвести до перегляду санкцій Ради Безпеки ООН щодо Тегерана. Відповідаючи на запитання про наявність у США бажання бачити більш енергійні кроки з боку європейських союзників щодо Ірану та його ядерної програми, Ніколас Бернс сказав Радіо Свобода:

Ніколас Бернс
Н. Б.: Я вважаю, що європейські союзники, особливо Франція та Велика Британія, дуже прихильні до цих зусиль. І я тут взагалі й не переймаюся. Є сильніші важелі, аніж лише наші зусилля в Раді Безпеки ООН. Ми, наприклад, побачили що низка європейських банків вирішують закрити свої представництва в Ірані. Іран не Північна Корея, і вони не бажають жити в ізоляції. Вони потребують інвестицій і торгівлі зі світом. І дії згаданих банків щодо закриття своїх представництв в Ірані є дуже важливими. Ми також хотіли б сподіватися, що ЄС і деякі інші великі торгові партнери Ірану також погодилися вдатися до заходів поза Радою Безпеки, які б сильніше вплинули на Іран і функціонування його ядерних об’єктів в Натанзі. Це були б серйозні і різноманітні дипломатичні зусилля для мирного вирішення проблеми. Хоча ми й маємо ще час, але хотілося б бачити більшу активність компаній деяких країн світу, особливо, тих, які мають активні торгові стосунки з Іраном.

Р.С.:Чи не є останні спроби Ірану показати бажання сідати за стіл переговорів зі США просто намаганням виграти час і, по можливості, запобігти новим санкціям, які обговорюються в Раді Безпеки?

Н. Б.: Це, очевидно, те, чого прагнуть іранці. Це абсолютно чітко видно. Вони тепер розважаються з МАҐАТЕ. Тут вони симулюють переговори, щоб спробувати переконати іншу частину світу на поспішати з новою ухвалою Ради Безпеки. Іранці відмовлялися відповідати на головні питання МАҐАТЕ упродовж минулих трьох-двох років. І впродовж двох останніх місяців Іран робить тут показні зусилля, щоб нібито продемонструвати бажання відповісти на те (чого не бажали робити раніше) центральне питання, чи дійсно Тегеран намагається створити свою ядерну зброю. Треба було відповідати на це запитання роками раніше. І не варто, як нагороду за нібито готовність відповідати сьогодні на це питання, йти на зняття санкцій. Це виключено. Ми не повинні виключати третього рішення Ради Безпеки, яке має бути у вересні. Як би це не було важко, ми ніколи не зупинимо наших зусиль у цій проблемі.

Р.С.:Іранські засоби інформації мусують питання проте, що ось, мовляв, США успішно співпрацюють у ядерній галузі з Пакистаном та Індією, то чому ж вони забороняють Ірану здобути такі технології?

Н. Б.: Головна причина та, що чимало з країн, які не приєдналися, голосують за санкції проти Ірану, не довіряють іранській владі. Ми довіряємо індійському урядові, віримо, що вони не продають ядерні технології на чорному ринку. Ми довіряємо Великій Британії, Франції. Ми не довіряємо Ірану. Ми знаємо, що Іран прискорив своїх ядерні розробки, тому ми уважно спостерігаємо за цими їхніми зусиллями. Ми вважаємо, що ще маємо час для дипломатичних зусиль. Президент Буш чітко висловився на цю тему і багато досвідчених конгресменів також. США мають щодо Ірану багато різних варіантів, включно з воєнним, якого ніхто не знімав з порядку дня. Але у наступні місяці головна увага буде направлена на дипломатичні зусилля. Ми намагатимемося змусити Іран прийняти нашу пропозицію вести переговори.
XS
SM
MD
LG