Доступність посилання

ТОП новини

Фронт проти Юлії Тимошенко в Україні. Політики в Україні готові домовлятися з ким завгодно, поки це не зачіпає їхніх інтересів. Чи можуть погіршитися українсько-польські стосунки? (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській газеті знову багато пишуть про Україну, і це пов’язано, насамперед, з наближенням дострокових парламентських виборів 30 вересня. Оглядачі звертають увагу на вміння українських політиків домовлятися між собою, незалежно від політичних кольорів. Також у європейській пресі йдеться про деякі історичні проблеми у стосунках між Києвом і Варшавою.


Впливова швейцарська газета «Нойє Цюрхер Цайтунґ» пише про розчарування останнім рішенням Центральної виборчої комісії України одного із політичних лідерів нинішньої передвиборчої кампанії в Україні - Блоку Юлії Тимошенко. Йдеться про те, що члени ЦВК не підтримали ініціативи БЮТу щодо проведення конституційного референдуму одночасно з виборами до Верховної Ради. Газета відзначає бажання Юлії Тимошенко зруйнувати конституційні домовленості грудня 2004 року, коли майбутній Президент Віктор Ющенко погодився у переговорах зі своїми політичними опонентами на обмеження своїх конституційних повноважень заради мирної передачі влади внаслідок тривалих президентських виборів.

«Нойє Цюрхер Цайтунґ» зауважує бажання Юлії Тимошенко одного разу «зайняти президентське крісло». І тому, на думку газети, рішення ЦВК було «холодним душем» для пані Тимошенко. Лідер БЮТ, як пише «Нойє Цюрхер Цайтунґ», засуджує Президента Віктора Ющенка за те, що він не підтримав її ініціативу з референдумом саме на 30 вересня і підозрює його у секретних переговорах з Партією регіонів. Газета вважає, що всіляке використання БЮТ ідеї нібито переговорів Ющенка з Януковичем є вигідним Юлії Тимошенко для посилення своє позиції нібито єдиної на цих виборах безкомпромісної політичної сили.

«Москоу Таймс» звертає увагу на те, що українська політична номенклатура, «незалежно від кольору, люди в основному мирні і готові домовлятися з ким завгодно, поки це не зачіпає їхніх власних інтересів». Газета цитує одного з українських анонімних представників місцевої преси, який висловив думку, що «Україні розкол не загрожує» і пояснив це тим, що могутньому донецькому олігархові «Рінату Ахметову потрібна вся Україна. Тому, незалежно від результатів виборів, він (Ахметов) буде вести переговори як з Віктором Ющенком, так і з Юлією Тимошенко».

Польська «Ґазєта Виборча» наводить попередження заступника директора українського Інституту національної пам’яті Романа Круцика про те, що дії польської Ради з охорони пам’яток боротьби та страждань на місці захоронення жертв НКВС у Биківні під Києвом «можуть призвести до серйозного погіршення польсько-українських стосунків». Газета наводить слова Романа Круцика про те, що «результатом незаконних пошукових робіт поляків у Биківні може бути загострення стосунків між Польщею та Україною».

За словами представника Інституту національної пам’яті в Києві, можуть повторитися проблеми, які виникли довкола цвинтаря львівських «орлят». Йдеться також про звернення Інституту до Президента України у зв’язку з тим, що поляки нібито самовільно хочуть встановити пам’ятник у Биківні.
XS
SM
MD
LG